Suspendovani srpski policajci

Suspendovani pripadnici Kosovske policijske službe iz regiona Gnjilana predali su svoje značke i naoružanje, potvrđeno u KPS-u.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

07:09

Default images

Portparol Službe Veton Eljšani je kazao da su Srbi pripadnici policije iz regiona Gnjilana, koji su danas suspendovani zbog odbijanja da rade pod komandom KPS-a, odmah nakon suspenzije vratili policijske značke i lično naoružanje.

Prema propisima, procedurom je predviđeno da će nakon suspenzije od 48 časova predmeti svih suspendovanih policajaca preći u Policijski inspektorat koji će za svakog policajca posebno otvoriti disciplinski postupak i na osnovu toga doneti odgovarajuče odluke.

Moguća suspenzija i u Gračanici

Komandir stanice Kosovske policijske službe u Gračanici Stojan Milošević izjavio je danas da su pripadnici policije srpske nacionalnosti uslovljeni da se do sutra vrate na posao ili će biti suspendovani.

Nakon dvočasovnog razgovora sa komandirom UNMIK policije Larijem Vilsonom, Milošević je rekao novinarima da srpski policajci do sutra u podne treba da odluče da li će se vratiti na posao i nastaviti da rade kao i do sada ili će biti suspendovani.

Prema njegovim rečima, osnovni zahtev srpskih pripadnika je da nastave da rade, ali pod komandom UNMIK policije, a ne KPS. Prema Miloševićevim rečima, danas na Kosovu pod komadnom KPS nema nijednog policajca srpske nacionalnosti, a oni čine 10 odsto od oko 7.000 pripadnika KPS.

Od 9 do 15 časova koliko je trajao protest ispred policijske stanice, u Gračanici na prilaznim putevima mestu pojačane su snage KPS, Kfora i UNMIK-a.

Na ulazu u Gračanicu iz pravca Prištine na dužini od oko 500 metara bilo je raspoređeno šest patrolnih policjiskih vozila KPS i UNMIK policije, koji su pod punom opremom kontrolisali učesnike u saobraćaju.

Pancire su nosili i pripadnici KPS i UNMIK policije koji su ostali u zgradi KPS u Gračanici.

Predstavnici Srba iz Gračanice i okolnih sela, su nakon neupsešnih razgovora srpskih policajaca i Vilsona, zatražili od predstavnika irskog kontigenta Kofra da preuzmu ulogu policajaca i zaštite srpski narod.

Srpski policajci iz stanice KPS u Štrpcu, takođe su odbili komandu KPS i o tome obezbedili nadležne u UNMIK-u i KPS.

Bez dogovora sa srpskim policajcima

Podsetimo, na jučerašnjem sastanku predstavnika KPS sa policajcima srpske nacionalnosti nije postignut dogovor, danas novi sastanak.

Portparol KPS-a Veton Eljšani rekao je da je sastanak održan u selu Gonje Kusce, opština Gnjilane i da su obavešteni da su Srbi, pripadnici KPS-a iz regiona Gnjilana, izrazili želju da primaju naredbe od UNMIK policije, a ne KPS.

Eljšani je potvrdio da 129 pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti želi da njima rukovode zvaničnici UNMIK policije. Oni su se na ovakav potez odlučili zbog, kako su naveli, neslaganja sa dolaskom misije EU na Kosovo i nepoštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Stojan Denić, kapetan Kosovske policijske službe iz Gornjeg Kusca kod Gnjilana, rekao je za KIM radio da su on i njegove kolege jedinstveni u odluci da na posao neće dolaziti dok im se ne ispune zahtevi.

"Zahtevamo od UMNIK-a da nam u KPS omogući iste uslove za rad kakvi su tamo postojali kad smo se zapošljavali. U suprotnom, mi ćemo u srpskim sredinama formirati policijske podstanice u kojma ćemo samostalno delovati", rekao je Denić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: