Inđija: Suzdržanost investitora

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kazao je danas da zbog političke situacije u Srbiji investitori odlažu ulaganja u Inđiju.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

13:47

Default images

Inđija se, u izboru magazina Ef-Di-Aj, koji izdaje Fajnenšel Tajms, našla među 25 evropskih gradova sa najboljim potencijalom za strana ulaganja. Tako je, kao 18. na listi, iza sebe ostavila, na primer, Amsterdam, Frankfurt, Madrid... Ipak, trenutna situacija nije idealna, jer zbog političke krize u zemlji, firme koje su zaineresovane za ulaganja u Inđiju, čekaju bolje dane za pregovore.



Opštini Inđija, žiri iz nekoliko svetskih kompanija dao je visoke ocene za privredni potencijal, nivo ulaganja u protekle dve godine, broj otvorenih radnih mesta, a prednost joj je i brza administracija.

Ovi kriterijumi mereni su u drugoj polovini 2007. godine.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić međutim kaže da su trenutno zbog krize u zemlji potencijalni investitori oprezni.

"Imali smo nekoliko zakazanih sastanka, ljudi su prosto prolongirali te sastanke za narednih mesec - mesec i po dana. U svakom slučaju, ova nagrada će poslati poruku da su i Srbija i srpska administracija, a pre svega srpske opštine, spremne za strana ulaganja“, kaže Ješić.

"Ja se nadam da će se evropski put nastaviti i da će se poslati poruka, pre svega zemljama sa kojima je unilateralno prekinuta saradnja, da su ipak dobrdošli investitori jer to je u interesu svakog građanina ove zemlje da bolje i kvalitetnije živi“, smatra gradnonačelnik Inđije.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je jasno opredeljenje ka Evropskoj uniji najbolja poruka stranim investitorima.

On kaže da su investitori masovno odlagali sastanke posle nereda na ulicama Beograda, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, kada su paljene ambasade, razbijane banke i prodavnice.

"Ti otkazi, o kojima je gospodin Ješić govorio, su se desili i kod nas u nekoliko slučajeva, ali imammo najave da od 10. marta kreću ponovo da dolaze, zato što je jedna nedelja bila mirna. Srbija je zaista na takvom putu da može zaista da bude najbolja među zemljama Jugoistočne Evrope, ali da bi to realizovala, ja sam duboku ubeđen i to će biti politika koju ću zastupati i u vladi i u društvu, da Srbija treba čak da ubrza svoj put ulaska u EU i da pokušamo da uđemo u EU zajedno sa Hrvatskom“, kazao je Dinkić.

Inđija, koja je u regionu postala poznata po koncertu „Red hot čili pepersa prošlog juna“, u Evropi bi mogla da se proslavi prvim tehnološkim parkom.

Investicija kompanije „Embasi grup“ za sada nije pod zakom pitanja.

Ona bi u periodu od pet godina trebalo da izgradi veliki poslovni prostor, u koji bi se uselile naprestižnije svetske Aj-Ti kompanije, a u Inđiji bi tako bilo otvoreno 25 hiljada novih radnih mesta.

Đelić: Srbija neće u samoizolaciju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će ekonomski deo vlade u ponedeljak 3. marta održati sastanak sa predstavnicima svih partija vladajuće koalicije, Privredne komore, Saveta stranih investitora i Udruženja banaka sa kojeg će poslati poruku da je Srbija stabilna i da neće ući u samoizolaciju.

Đelić je naveo da su sve relevantne svetske rejting agencije, koje u svakom momentu proveravaju koliki je politički i ekonomski rizik u našoj zemlji, izdale nove ocene i potvrdile rejting Srbije.

On je novinarima, posle dodele nagrada CSR za društveno odgovorna preduzeća, rekao da će Srbija nastaviti put evropskih integracija, a predviđene reforme biće sprovedene, uključujući i sve planirane privatizacije.

Prema Đelićevim rečima, ciljevi iza kojih stoji Vlada Srbije i dalje su šest odsto privrednog rasta ove godine, tri milijarde stranih direktinih investicija, dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju do kraja godine i ukidanje viza za naše građane.

Vicepremijer je naglasio da su članovi vlade i dalje u neposrednom kontaktu sa investitorima, koji su iskazali nameru da dođu u Srbiju, pružaju sve relevantne informacije kako bi u tim naporima istrajali.

Ukupne strane investicije 13,5 milijardi dolara

Ukupan priliv direktnih stranih investicija u Srbiju od 2000. do 2007. godine iznosio je 13,5 milijardi dolara i trend rasta takvih investicija moramo nastaviti i ubuduće, kako bismo povećali zaposlenost, plate i bruto domaći proizvod, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Ističući da će Vlada davati punu pravnu sigurnost svim stranim investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, on je naveo da je Srbiji godišnje potrebno između tri i pet milijardi dolara stranih investicija da bi ostvarivala viske stope privrednog rasta, od šest do sedam odsto.

"Prva na listi stranih ulagača u Srbiju je Austrija sa oko dve milijarde dolara, zatim Nemačka i Grčka sa oko 1,6 milijardi dolara, a slede Norveška, SAD, Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija i druge zemlje", kazao je Dinkić.

Prema podacima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, 15 najvećih zemalja investitora iz EU uložile su 9,3 milijardi dolara u Srbiju, ili oko 85 odsto od ukupnog neto priliva stranih investicija.

Ulaganja iz SAD iznose 153 miliona dolara ili oko 12 odsto ukupnih stranih ulaganja.

Prema zvaničnoj statistici, Ruska Federacija je u Srbiju uložila 70,8 miliona dolara, dok se realan iznos njihovog ulaganja procenjuje na oko 300 miliona dolara, od kojih se većina odnosi na "Lukojl" koji je preuzeo domaći "Beopetrol".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: