"Srbija da izabere evropski put"

Danski ministar spoljnih poslova Stig Meler se nada da će Srbija izabrati evropski put i da su EU vrata za Srbiju otvorena.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

13:41

Default images

Meler je u četvrtak je tokom posete Sloveniji, sa slovenačkim kolegom Dimitrijem Rupelom razgovarao i o priznavanju nezavisnosti Kosova i o situaciji u Srbiji, nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova. Nakon razgovora sa Rupelom, Meler je izjavio da se nada da će se situacija u Srbiji smiriti, kao i da bi Srbija morala da izabere evropski put.

Meler je dodao i da se nada da će Srbija uskoro potpisati ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, rekavši da su vrata EU za Srbiju otvorena, samo je pitanje da li je Srbija spremna da uđe.

Tokom posete Sloveniji, danski ministar je za slovenački dnevni list Delo napisao i članak "Nezavisno Kosovo na evropskom Balkanu", kojim je izazvao revolt Slovenačke nacionalne stranke, uporedivši samostalnost Kosova i Slovenije i dodavši da slovenački uspeh dokazuje da razvoj može biti brz, ako su u pravom trenutku donesene prave odluke.

Slovenačka nacionalna stranka je poređenje Kosova i Slovenije nazvala "ignorantnom i uvredljivom" i podsetila ministra da je Slovenija, u vreme Jugoslavije, bila najrazvijenija republika i 50 godina pred Kosovom, kao i da je Slovenija u to vreme "na Kosovo slala ogromne svote novca, koje je nestajao, kao što danas na Kosovu nestaje novac iz EU".

Pomenuta stranka je na ministrovu "nečuvenu" izjavu, u saopštenju za javnost, dopisala i da se u Sloveniji ne poredi Danska sa Gornjom Voltom, pod uslovom da Danska uopšte zna gde je to, kao i da nije čudno da EU donosi pogrešne odluke, jer su očito posledica "osnovnog nepoznavanja i ignorisanja stvarne situacije".

Bilt pozvao Srbiju da se ne povlači u izolaciju

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao je danas Srbiju da se ne povlači u izolaciju.

"Bilo bi šteta da Srbija potone u međunarodnu izolaciju ili samoizolaciju", izjavio je Bilt posle razgovora u Bukureštu sa šefom rumunske diplomatije Adrijanom Čorojanuom, prenela je rumunksa agencija Rompres. Rumunska vlada je odbila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Švedska je izrazila nameru da prizna Kosovo, ali još to nije učinila.

Bilt je ocenio da je dijalog Evropske unije i Srbije važan i da bi trebalo da bude nastavljen uprkos nesuglasicama po pitanju Kosova, koje, kako je rekao, neće uskoro biti rešene.

"Razumem stav Beograda, ali nadam se da će dijalog biti nastavljen, a ponuda EU je i dalje na stolu", poručio je Bilt.

Šef švedske diplomatije je izrazio žaljenje zbog toga što Beograd nije potpisao prelazni politički sporazum o saradnji s EU, koji je Srbiji ponuđen umesto Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Potpisivanje SSP-a je prethodno blokirala Holandija, tražeći da najpre bude ostvarena potpuna saradnja Srbije s Haškim tribunalom.

Čorojanu je podsetio da je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU prošle sedmice postignut jedino dogovor u slanju misije Euleks na Kosovo i da je na svakoj zemlji pojedinačno ostalo da se izjasni o priznanju nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Prema pisanju rumunskih medija, postoji mogućnost da Bukurešt pokuša da odigra ulogu posrednika između Srbije i Evropske unije.

Rumunija ima 175 policajaca u misiji EU na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: