“Skupština Vojvodine o NIS-u”

Bojan Kostreš je najavio da će 17. ili 18. marta biti održana sednica Skupštine Vojvodine o prodaji Naftne industrije Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

17:03

Default images

Predsednik pokrajinskog parlamenta je na okruglom stolu "Kuda ide naša nafta" kazao da "niko nije protiv privatizacije" ni protiv saradnje sa Rusijom, koja je veliki svetski proizvođač gasa, ali da je potrebno dogovoriti se o drugačijem načinu prodaje.

Prema njegovim rečima, prodaja NIS-a bez tendera ne smatra se dobrodošlom u Vojvodini, gde se nalaze sva domaća nalazišta nafte i gasa.

Bivši generalni direktor NIS-a Dimitrije Vukčević ocenio je da bi država trebalo da uvede naftnu rentu, kao na primer u Angoli i da bi, ukoliko bi to učinila, bilo nebitno ko je vlasnik NIS-a.

Prema njegovim rečima, on je u vreme kada je bio direktor NIS-a zatražio da NIS plaća naftu Naftagasu, ali da to nije bilo moguće jer su ostale organizacione jedinice NIS-a imale velike poslovne gubitke.

Bivši predsednik Upravnog odbora NIS-a Branislav Pomoriški založio se da iz privatizacije NIS-a bude izuzet Naftagas sa svim postojećim resursima i da kao takav naknadno bude privatizovan.

Pomoriški je ocenio da bi početna cena NIS-a na međunarodnom tenderu morala da bude minumum 1,5 milijardi dolara, a da je 400 miliona evra koliko je Gasprom ponudio za 51 odsto srpske naftne kompanije jednako godišnjoj eksploataciji nafte ili četvorogodišnjoj dobiti NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: