"Podrška nezavisnosti je sramotna"

Vuk Jeremić izjavio da Kosovo nikada neće biti članica UN, niti OEBS-a, dok god je Srbija član tih organizacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

06:24

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas na sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Sofiji da je "sramota što su neke države izabrale da, u priznavanju Kosova, podrže zemlje izvan regiona, koje izjednačavaju silu i pravdu, umesto da su izabrale regionalnu solidarnost".

"Rezultat toga je oživljavanje debate o legitimitetu međunarodno priznatih granica, koje je jedan vodeći britanski analitičar ocenio kao 'ilegalnu balkanizaciju', čije se posledice već osećaju širom sveta, uprkos tvrdnji da je Kosovo jedinstven slučaj", rekao je Jeremić na ministarskom sastanku Procesa saradnje.

Prema njegovim rečima, da bi se ostvarila ilegalna nezavisnost Kosova, sile koje stoje iza tog koncepta nudile su dogovore, vršile pritiske, "zavrtale ruke" širom regiona, širom Evrope i širom sveta.

"Neke države su podlegle, druge bi mogle, a neke neće nikada", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije upitao je zbog čega su "neki odlučili da žrtvuju geostrateške prioritete regiona u 21. veku na oltaru maksimalističkih etničkih aspiracija iz 19. veka".

"Da li je to iz straha od nasilja, ako nečiji zahtevi ne budu ispunjeni? Da li smo postali žrtve etničkog ucenjivanja? Da li je to cena koja se mora platiti za praktikovanje naših vrednosti? Ja ne mogu da verujem da je to istina", kazao je Jeremić.

"Rečeno mi je da su neki odlučili da kapituliraju pred secesionističkim zahtevima kosovskih Albanaca, jer su pregovori doživeli neuspeh. Da li je to razlog? Srbi i Albanci se nisu mogli dogovoriti posle nekoliko rundi pregovora, pa im treba nametnuti rešenje", upitao je on.

Uistinu, ukazao je Jeremić, to nije validan argument, jer su "neki vrlo moćni ljudi unapred bili rekli da će kosovski Albanci dobiti sve što žele, ukoliko ne ustuknu ni inč tokom pregovora". On je upozorio da - "kada se prašina bude slegla i kada četrdesetak država iz celog sveta bude priznalo nezavisnost Kosova - suočićemo se sa teškom realnošću - Kosovo nikada neće biti članica UN, niti OEBS-a".

"Kao takvo, neće pripadati svetskoj zajednici suverenih nacija. Nikada neće dobiti taj najviši status legitimiteta. Čak i ovde, danas, Kosovo je gost predsedavajućeg, a ne učesnik. Dozvolite mi da vam kažem jasno i glasno - dok god je ovde Srbija, Kosovo nikada neće biti", ukazao je Jeremić.

On je rekao da Srbija nikada neće ustuknuti od svoje pozicije da budući status Kosova mora biti postignut pregovorima i kompromisom, te da rešenje mora biti obostrano prihvatljivo.

"Možda je nediplomatski reći, ali vaše zemlje se nalaze u situaciji kada se suočavaju sa posledicama perverznog izbora koji je postavljen mojoj zemlji da bira između Kosova i Evrope. Vi ste sada u situaciji da birate između Srbije i Kosova. Nismo mi tako želeli. Nismo mi na tome radili. Nismo želeli da se nađemo u takvoj situaciji, ali sada smo tu", rekao je Jeremić.

"Srbija nije supersila. Mi nemamo na raspolaganju ono što neki drugi imaju, ali mi imamo pravdu, međunarodno pravo i razum na svojoj strani", zaključio je Jeremić, ukazujući da će države koje odluče da podrže secesiju Kosova unazaditi svoje odnose sa Srbijom.

Punopravni članovi Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi su Bugarska, koja sada predsedava, Albanija, Hrvatska, Turska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Makedonija, Rumunija, Moldavija, Crna Gora i Srbija, dok Kosovo, koje zastupa UNMIK, ima status posmatrača.

Od svih članica Procesa saradnje, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale su samo Albanija i Turska.

“Tražićemo mišljenje Međunarodnog suda pravde”

Šef diplomatije Srbije izjavio je danas u Sofiji da će Srbija zatražiti mišljenje od Međunarodnog suda pravde u Hagu da li jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Jeremić je, u izjavi novinarima na marginama sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, pozvao države u svetu, pre svega one u regionu, da se uzdrže od iznošenja stava o nezavisnosti Kosova pre nego što se Međunarodni sud pravde oglasi o ovom pitanju, prenela je bugarska agencija BTA.

"To je najmanje što bi zemlje mogle da učine kako bi doprinele miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima, koji su sada potrebniji nego ikada u ovom delu sveta", rekao je šef srpske diplomatije.

On je dodao da priznavanje nezavisnosti Kosova predstavlja jednostrani napad na teritorijalni integritet Srbije i da bi svi morali biti svesni da to predstavlja "hod po tankom ledu".

Jeremić je izrazio nadu da će većina zemalja slediti stavove Srbije i Rusije, kao i drugih država koje podržavaju principe međunarodnog prava, zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suvernitetu međunarodno priznatih država.

"Kosovo pod zastavom UN"

Kosovo neće biti zastupljeno kao nezavisna država u Regionalnom savetu za saradnju, kaže šef diplomatije Srbije.

Vuk Jeremić izjavio je da se Beograd za to “izborio” na ministarskom skupu u Sofiji, gde je taj savet počeo sa radom.

Prema ministrovom objašnjenju, Kosovo će moći da učestvuje u Regionalnom savetu za saradnju i u regionalnim skupovima isključivo pod zastavom UN i sa oznakom na kojoj piše UNMIK.

"Kosovo nije država. Kosovo nije danas bilo predstavljeno kao država. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo se izborili i time setovali jedan važan presedan da tako ostane u regionalnoj saradnji i u budućnosti. I, u tom smislu, ovo je bio dobar dan za Srbiju, uspešan dan za Srbiju, uspešan nastup Srbije. Ja sam precizan, nepomirljiv, u smislu očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i tako će u Regionalnom savetu za saradnju, ovom vrhunski važnom telu za odnose u regionu, ostati i u budućnosti", rekao je sinoć Jeremić.

Ostali ministri različito o Kosovu

Kako prenosi AFP, ministar spoljnih poslova Albanije Ljuljzim Baša ocenio je da će od nezavisnosti Kosova koristi imati i Srbija.

"Od proglašenja nezavisnosti Kosova koristi će imati ne samo Kosovo već i Srbija" jer "iz perspektive integracije u Evropsku uniju, granice više nisu važne", rekao je Baša.

Šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski apelovao je na učesnike da ne potcenjuju rizike koje su za region stvorile tenzije između Beograda i Prištine, ne samo tokom narednih meseci, već i tokom narednih godina, prenela je francuska agencija.

Rumunski ministar Adrijan Čorojanu rekao je da je situacija stvorena proglašenjem nezavisnosti Kosova pretnja multieničkim državama koje nisu članice EU, kao što su Makedonija, Moldavija ili BiH.

Predsednik Privredne komore Kosova, koji je na skupu istupao pod imenom Unmik/Kosovo, rekao je da Priština ne želi da bude uvučena u retoriku (Beograda).

"Želimo da gledamo napred, a ne u prošlost, koja je bila loša i za Srbiju i za Kosovo i za region" rekao je.

Ministarski sastanak 11 zemalja članica SEECP u Sofiji prvi je veliki regionalni skup koji se održava od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: