Upravljačka grupa za Kosovo

U Beču je formirana Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, predviđena planom Martija Ahtisarija. Koštunica osuđuje.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

06:21

Default images

Sastankom je rukovodio visoki predstavnik EU za Kosovo, holandski diplomata Piter Fejt. On je na konferenciji za novinare posle sastanka izjavio da grupu čine zemlje koje su dosada priznale nezavisnost Kosova, naglasio da neće biti podele Kosova ali da će biti uspostavljeni "privilegovani konatakti između Beograda i srpske zajendice".

"Grupu čini značajna koalcija država, koje su sve prijatelji nezavisne države Kosovo. Od mene je zatraženo da primenim sveobuhvatni plan za rešenje kosovskog statusa, koji je sačinio bivši finski predsednik Marti Ahtisari", rekao je Fejt

On kaže da su te države uverene da je to kvalitetan i dobar plan, "zato što mu je cilj da Kosovu pomogne da se razvije kao stabilna, mutietnička i demokratska država na jugoistoku Evrope".

"Pomenuti plan će, uz to, pomoći stabilnosti regiona, ali i ekonomsko socijalnom položaju svih građana Kosova, a pre svih pripadnicima tamošnjih zajednica, pre svega Srpske zajednice”, kazao je Fejt.

Piter Fejt je naglasio da će biti obezbeđeni uslovi za decentralizaciju na Kosovu i formiranje opština uključujući i niz novih koje bi po njegovim rečima trebalo da budu od koristi Srbima na Kosovu.

On je, istovremeno, naveo da na Kosovu neće biti podele.

“Podele Kosova neće biti, tako nešto nije predviđeno, niti je namera međunarodne upravljačke grupe. Ono što je predviđeno je uspostavljanje ‘privilegovanih konatakata između Beograda i srpske zajednice’, ali te privilegovane veze moraju biti potpuno transparentne i moraju da uvažavaju autoritet vlasti u Prištini. Plan predviđa jasnu i snažnu zaštitu kulturnih i verskih spomenika i baštine svih zajednica na Kosovu, a posebno srpske", objasnio je Fejt.

Piter Fejt je rekao da postoje četiri tačke, koje su za misiju EU, svojevrsne crvene linije koje se ne smeju preći.

"Prva je da će međunarodna misija biti prisutna na celoj teritoriji Kosova, druga tačka je da nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje na teritoriji Kosova, treća je da tražimo slobodu kretanja na celoj teritoriji i poslednja da ne dozvoljavamo da na teritoriji Kosova deluju bilo kakve paralelne bezbednosne strukture”.

Piter Fejt je, takođe, rekao i da će kancelarija EULEKS-a uskoro biti otvorena na severu Kosova, gde je bezbednosna situacija trenutno teška i emocije su jake.

Rekao je da su ljudi iz misije u kontaktu sa liderima kosovskih Srba, da bi im objasnili da je njen cilj da popravi položaj srpske zajednice.

Na pitanje kako će na delovanje EULEKS-a uticati snažno protivljenje Moskve njenom raspoređivanju na Kosovu, Fejt je rekao da će ostati u tesnom kontaktu sa Rusijom, ako ta zemlja želi da se pridruži upravljačkoj grupi, ali izgledi za to, u ovom trenutku, nisu baš veliki.

Koštunica osudio formiranje grupe

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je večeras da formiranje Međunarodne upravljačke grupe za sprovođenje plana Marija Ahtisarija na Kosovu i Metohiji predstavlja "najbrutalnije kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i Ustava Srbije".

"Ova samovoljna i ilegalna Međunarodna upravljačka grupa postavila je Pitera Fejta na nepostojeće mesto Međunarodnog civilnog predstavnika", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj agenciji Beta.

On je istakao da je neophodno da se generalni sekretar UN Ki Mun Ban, koji je nadležan za sprovođenje Rezolucije 1244, oglasi i saopšti ko je, kada i na osnovu kojeg pravnog osnova doneo odluku da se formira samozvana Međunarodna upravljačka grupa i odredi Međunarodni civilni predstavnik za sprovođenje Ahtisarijevog plana.

"Ovde se radi o goloj politici sile i najgrubljem pravnom nasilju prema Srbiji koja je članica UN i za koju mora da važi Povelja UN. Nasilje koje se svakog dana sve više vrši nad Srbijom mora odmah prestati", nagasio je premijer Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: