Dragišić: SNB nije bio jedinstven

Sinoćne izjave, kao i činjenica da je sednica trajala pet sati, ukazuju da SNB nije bio jedinstven, kaže Zoran Dragišić.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

09:52

Default images

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da ključna razlika u odlukama i procenama proističe iz političke razlike među članovima Saveta za nacionalnu bezbednost. Nakon sinoćne sednice Saveta, koja je u zgradi BIA trajala neuobičajeno dugo, zvanično saopštenje nije izdato. EU razmišlja o demaršu Srbiji zbog nereda u Beogradu.

Kako je ranije najavljeno, glavna tema je trebalo da budu neredi u Beogradu, posle mitinga koji je u četvrtak održan ispred Doma Narodne skupštine.

Predsednik Srbije Boris Tadić još se nije oglasio povodom jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kojoj je predsedavao i na čiji zahtev je sazvana. Kako je rečeno, nije praksa da se posle sednice objavljuju zvanična saopštenja.

Koštuničin kabinet traži da se objavi saopštenje jer su, kako tvrde, u javnost dospele brojne dezinformacije. U DSS-u, međutim, danas nije bilo moguće dobiti potpuniju informaciju o tome šta bi to saopštenje trebalo da sadrži i koja je njegova svrha.

Posle sastanka izjavu je dala jedino državna sekretarka MUP-a Srbije Mirjana Orašanin, koja je za agenciju Beta izjavila da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije pohvalio rad policije u neredima koji su se na beogradskim ulicama dogodili 21. februara tokom demonstracija protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

“Prvo bi trebalo čuti da li je Savet za nacionalnu bezbednost pohvalio policiju ili je to učinio neko iz Saveta. S obzirom da ono što se dešavalo toga dana u Beogradu, kao i reakcija policije, ne zaslužuje pohvalu", kaže Dragišić.

On dodaje da je tačna konstatacija da policija nije postupila onako kako postupaju policije u svetu.

"Da je policija postupila u skladu sa normama koje važe za obezbeđivanje ovakvih skupova, ne bi došlo do incidenata. Da je blokirana Ulica kneza Miloša, ne bi se ni došlo u situaciju da se napada ambasada, a to se moglo predvideti na osnovu onoga što se dešavalo u danima koji su prethodili mitingu", rekao je on. Komentator lista Politika Boško Jakšić ocenio je u Kažiprstu B92 da je pohvala policiji iritirajuća za sve koji ne misle da su pripadnici te službe dobro obavili posao prošlog četvrtka.

"Pohvala policiji je partijska izjava za domaću upotrebu. Mi znamo da ne misle sve partije tako, znamo i da, zarad svojih spoljnopolitičkih orijentacija, neke druge partije će reći ne, policija nije radila dobro svoj posao. Neko je odgovoran i tražila se odgovornost. Toga nema. Umesto toga dobijemo pohvalu i onda je potpuno legitimno pitanje ko ovde sada vodi spoljnu politiku, jer i ovo je deo vođena spoljne politike", rekao je on.

On dodaje da takva izjava "kreira naš spoljnopolitički imidž i kreira naše odnose sa svetom".

"Hoćemo li ići u dalje zaoštravanje ili ćemo pokušati da nađemo neke kanale komunikacije koji su veoma ozbiljno narušeni", pita se Jakšić.

Inače, pomoćnica ministra pravde Snežana Malović kaže da, zaključno sa jučerašnjim danom, nije bilo zahteva za prekršajne postupke zbog nereda ne beogradskim ulicama.

"Saznali smo da je bilo nekoliko izveštaja koje je MUP podneo tužilaštvu u vezi sa događajima. Ne krivične prijave, već izveštaje. Bilo je nekoliko krivičnih prijava koje su već iznete u javnost i odnose se na lica koja su bila zadržana, a u odnosu na organe za prekršaje, zaključno sa jučerašnjim danom, nije bio podnet nijedan zahtev", rekla je ona i dodala da ne znači da to narednih dana neće biti urađeno.

MUP je ranije saopštio da su tokom nereda, koji su izbili posle velikog protesta održanog u četvrtak, privedene 192 osobe, da je oštećeno više konzularnih predstavništava, ugostiteljskih i trgovinskih objekata.

"Važno je da se javnost podrobnije obavesti"

Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je danas da je važno da javnost bude podrobnije obaveštena o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da se "opovrgnu strahovanja da su u tom telu politički interesi dominantniji od struke".

U saopštenju tog formuma navodi se da su građani Srbije od te sednice mnogo očekivali, a da su već prvi sati nakon sastanka Saveta i saopštenje iz kabineta predsednika Vlade, kao i izjava državnog sekretara MUP-a "samo povećavali zabrinutost javnosti".

"Šta se može očekivati od sednice čiji učesnici nisu uspeli da se dogovore ni oko saopštenja o tome o čemu su i kako razgovarali i šta su se na toj sednici dogovorili. U takvoj situaciji, javnost ima pravo da očekuje, a predsednik Srbije, koji je sednicu i sazvao, i obavezu da joj se obrati", smatra Forum za bezbednost i demokratiju.

HRV: Opasno neprijateljsko raspoloženje

Hjuman Rajts Voč pozvao je vladu Srbije da jednoglasno osudi nasilje, da se uzdrži od podstrekivačke retorike i preduzme mere kako bi ublažila "opasno neprijateljsko" raspoloženje prema organizacijama za ljudska prava, nezavisnim novinarima i pripadnicima etničkih manjina.

Organizacija je podsetila na nedavne napade na pripadnike manjina u nekim gradovima Srbije tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i na učestale pretnje nezavisnim novinarima, uključujući pretnje televiziji B92, i direktorki Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić.

U saopštenju se navodi i da su neki članovi srpske vlade odobrili nasilne proteste, podsećajući na izjave ministara Velimira Ilića i Slobodana Samardžića da su protesti bili "demokratski", odnosno da odražavaju "politiku vlade".

LDP: Sednica pokazala besmisao koalicije

Jučerašnja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost još jednom je potvrdila da aktuelna Vlada Vojislava Koštunice, podržana Borisom Tadićem, vodi zemlju u katastrofu, stoji u saopštenju Liberalno-demokratske partije.

"Sav besmisao aktuelne koalicije DS-a i DSS-a najbolje se videla na jučerašnjoj sednici, na kojoj nosioci najvažanijih funkcija nisu uspeli da se dogovore čak ni oko osude prošlonedeljnih nemira u kojima je izgubljen jedan ljudski život, paljene su ambasade, u kojima se pljačkalo i naneta je ogromna materijalna šteta gradu i privatnoj imovini", navodi se.

LDP ocenjuje da je najodgovorniji za prošlonedeljne nemire Vojislav Koštunica.

"Koštunica, preko državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova, čak je i pohvalio policiju. Istu onu policiju koju je žrtvovao i koja nije reagovala dok su huligani nesmetano palili ambasade, da bi naši odnosi sa međunarodnom zajednicom bili dodatno unazađeni", navodi LDP.

LDP zaključuje da izostanak zvaničnog saopštenja Saveta i Koštuničina reakcija jasno govore da ovo nije zvaničan stav Saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: