Oštre osude napada na ambasade

Savet bezbednosti UN osudio napade grupe demonstranata na ambasade u Beogradu. EU osuđuje nerede i poziva na smirivanje.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.02.2008.

09:22

Default images

Savet bezbednosti je, takođe, podsetio na obavezu vlasti da preduzmu sve kako bi zaštitile diplomatske misije. "Članice Saveta bezbednosti UN najoštrije osuđuju napade rulje na ambasade u Beogradu u kojima su oštećene ambasade i osoblje je ugroženo", rekao je novinarima predsedavajući Savetu bezbednosti UN i ambasador Paname pri Ujedinjenim nacijama Rikardo Alberto Arijas.

Savet bezbednosti je, ipak, pozdravio napore koje su srpske vlasti preduzele kako bi uspostavile red i zaštitile osoblje ambasada.

Sednica Saveta bezbednosti bila je posvećena graničnom sporu između Etiopije i Eritreje, ali je, na zahtev SAD, to telo razmotrilo napade na ambasade u Beogradu.

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Zalmaj Halilzad prethodno je zatražio od Saveta bezbednosti UN da jednoglasno osudi napade na diplomatska predstavništva u Beogradu. "Užasnut sam zbog napada rulje na ambasadu u Beogradu. Ambasada je suverena teritorija Amerike. Vlada Srbije ima odgovornost, po međunarodnom zakonu, da zaštiti sve diplomatske zgrade, posebno ambasade. Tražiću od Saveta bezbednosti da se o ovome izjasni. Preneću svoje nezadovoljstvo i osudiću napade. Podsećam srpsku vladu da mora da zaštiti diplomatske objekte", rekao je Zamil Halilzad.

Na izjavu Halizada sinoć je reagovao portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević. On je ocenio da "Sjedinjene Američke Države, a ne Srbija, brutalno krše međunarodno pravo".

EU: Upotreba nasilja neprihvatljiva

Slovenačko predsedništvo EU pozvalo vladu Srbije da jasno i jednoglasno osudi jučerašnje nasilje.

Slovenačko predsedništvo EU, danas, je izdalo saopštenje, u kome je najoštrije osudilo nasilje, koje je izbilo nakon protesta u Srbiji i zbog koga su oštećene mnoge ambasade, ugroženo diplomatsko osoblje i životi državljana.

Predsedništvo EU je, ponovo, pozvalo srpske vlasti da uspostave red i garantuju bezbednost diplomatskih misija, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ali i da poštuju obavezu da će se uzdržati od svih činjenja i aktivnosti, koje bi mogle da ugroze bezbedonosnu situaciju.

Vlada Republike Srbije je pozvala da jasno i jednoglasno osudi nasilje i naglasi svoju odlučnost da uhapsi nasilnike, kao i da poštuje svoje obaveze zaštite teritorija diplomatskih pretstavništava. Spoljnopolitički predstavnik Evropske unije Havijer Solana danas je, na Brdu kod Kranja, izjavio da treba odlučno osuditi nemire koji su izbili u Srbiji nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Solana je naveo i da svima koji su upleteni u nemire treba reći da odluku o Kosovu treba da prihvate, sviđala im se ili ne.

Solana je pohvalio izjave predsednika Tadića, koji je iz posete Rumuniji pozvao da se smiri situacija, ali je Solana rekao i da, na drugoj strani, postoje reakcije nekih drugih političara koje nisu išle u tom pravcu.

Na novinarsko pitanje kako će jučerašnji nemiri uticati na odnose Srbije i Evropske unije, Solana je rekao da su države čije su ambasade juče napadnute, već poslale srpskim vlastima pojedinačne pritužbe, što on smatra pravilnom reakcijom.

Neredi do kojih je došlo juče neće uticati na potpisivanje sporazuma sa EU, a ta tema i nije na dnevnom redu odnosa Srbije i EU.

"Za sada, stvari moraju prvo i pre svega da se smire, da se ponovo uspostavi situacija u kojoj je moguće nastaviti sa konstruktivnim dijalogom", rekao je Solana.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren danas je u Briselu oštro osudio nerede u Beogradu, "koji su prouzrokovali veliku materijalnu štetu i ugrozili živote ljudi".

"Poštujemo demokratsko pravo ljudi u Srbiji da izraze svoje mišljenje o razvoju događaja na Kosovu, ali je upotreba nasilja, za izražavanje mišljenja, neprihvatljiva", rekao je Ren.

Evropski komesar Ren pozvao je srpske vlasti da obezbede odgovarajuću zaštitu stranih ambasada i uputio poziv na mir u Srbiji i celoj regiji.

"Sve srpske političare pozivam da izbegavaju izjave koje bi mogle da 'raspale' situaciju", kazao je Ren.

Lavrov i Jeremić osudili nasilje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas žaljenje zbog incidenata do kojih je došlo tokom jučerašnjeg protesta u Beogradu i naglasio da takvi događaji negativno utiču na diplomatske napore Srbije i Rusije u svim međunarodnim organizacijama.

U telefonskom razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem Lavrov je potvrdio spremnost Rusije da "ubuduće blisko sarađuje" sa Srbijom "u svim svetskim forumima kako nelegalni akt jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ne bi dobio međunarodni legitimitet", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Lavrov i Jeremić su konstatovali da "jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i da taj presedan može značajno da utiče na stabilnost kako u regionu, tako i širom sveta", navodi se u saopštenju.

Jeremić je naglasio da Srbija "veoma ceni snažnu i principijelnu podršku" Rusije. Lavrov je potvrdio da uskoro planira zvaničnu posetu Beogradu.

Protestna nota Hrvatske

Ambasadoru Srbije u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu u hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu uručena je protestna nota zbog napada na zgradu hrvatske ambasade u Beogradu.

Ministarstvo procenjuje da je ovaj "vandalski čin" grubo kršenje principa međunarodnog prava kojim se jemči bezbednost, zaštita i nesmetani rad diplomatske misije.

Hrvatska strana traži da nadležni organi Srbije pronađu i kazne počinioce i nadoknade štetu.

Ministarstvo naročito zahteva da nadležni organi Srbije preduzmu sve neophodne mere kako bi jemčili bezbednost rada i života pripadnika diplomatske misije, navodi se u saopštenju.

U ime Evropske unije, napade na diplomatska predstavništva osudila je portparolka Havijera Solane Kristina Galjak.

"Nema opravdanja za izlive nasilja"

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osudio je sinoćne napade na strane ambasade u Beogradu, među kojima je bila i ambasada Velike Britanije, i ocenio je da nema opravdanja za izlive nasilja.

"Jasno nam je da se na pitanje Kosova u Srbiji reaguje emotivno, ali nema opravdanja za izlive nasilja. Srpskoj vladi smo jasno stavili do znanja da očekujemo da u potpunosti ispunjava svoje obaveze, u smislu zaštite ambasade i svih drugih diplomatskih objekata u Beogradu", rekao je Miliband za Bi-Bi-Si.

On je kazao i da je pomno pratio izveštaje o nasilju u Beogradu i naveo da je u stalnom kontaktu sa ambasadorom Velike Britanije u Beogradu.

"Iz tih kontakata smo saznali da je osoblje ambasade na sigurnom, da je zgrada ambasade obezbeđena i da je pričinjena ograničena materijalna šteta", rekao je Miliband.

Protest Nemačke

Nemačka vlada danas je najoštrije osudila izbijanje nereda posle jučerašnjih mirnih demonstracija u Beogradu i napade na više ambasada, među kojima je i nemačka, saopštio je danas zamenik portparola vlade u Berlinu Tomas Šteg.

Istovremeno, nemačko ministarstvo inostranih poslova uložilo je protest ambasadi Srbije u Berlinu zbog nereda posle demonstracija u Beogradu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Za jučerašnje ispade nema razumevanja u nemačkoj vladi, i mi to najodlučnije osuđujemo", rekao je Šteg.

On je kazao da srpska vlada mora odgovarajućim policijskim snagama da brine za sigurnost ambasada i diplomatskog personala.

Šteg je pozvao srpsku vladu da "jasno i nedvosmisleno" osudi sinoćne nerede kako bi se "sprečila dalja eskalacija".

Ukoliko bi se sadašnji događaji ponovili, imalo bi to, prema ocenama Štega, posledice po odnose Srbije i Evropske unije.

Prema rečima portparola nemačke vlade, u sinoćnem napadu na nemačku ambasadu u Beogradu lakše je povređen jedan Nemac, radnik obezbeđenja, i pričinjena je znatna materijalna šteta.

"Neodgovorne izjave nekih političara"

Francuska je danas oštro osudila napade na ambasade tokom nereda u Beogradu i kritikovala "neodgovorne izjave" nekih srpskih političara.

"Francuska oštro osuđuje sinoćnje nasilje u Beogradu prema ambasadama SAD i još nekih zemalja, kao i prema novinarima koji su izveštavali o skupu u organizaciji vlasti", navela je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Paskal Andreani.

"Saosećamo s vlastima SAD, čija je ambasada zapaljena, kao i s vlastima Hrvatske, Turske, Nemačke i BiH, čije su ambasade isto tako bile meta napada", kaže se u saopštenju.

Pariz je podsetio srpske vlasti da imaju obavezu da osiguraju zaštitu diplomatskih predstavništava i pozvao Beograd da "primeni sve neophodne mere kako bi ponovo uspostavio javni red" i da nastavi s kažnjavanjem počinilaca nereda.

Portparolka francuskog ministarstva, istovremeno, pozvala je vlasti u Srbiji da se "uzdrže od izjava ili poteza, kakvih je bilo proteklih dana, a koji bi mogli da se shvate kao poziv na nasilje".

"Takve neodgovorne izjave su neprihvatljive", ocenila je Andreani, ukazavši, međutim, i da su "neki" odgovorni srpski političari pozivali na mir.

Predsedavajući OEBS-a zabrinut

Predsedavajući OEBS-a, finski ministar spoljnih poslova Ilka Kanerva izrazio je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog jučerašnjih napada na diplomatske misije i stranu imovinu u Beogradu i zbog žrtava nasilja, saopštio je OEBS.

"Mirni protesti su jedna stvar. Ali nasilje ove vrste uopšte nije prihvatljivo," rekao je predsedavajući OEBS-a.

Kanerva je takođe naglasio ulogu OEBS-a kao foruma za dijalog u teškim vremenima, navodi se u saopštenju te organizacije.

"Pogotovo u ovako teškoj situaciji, OEBS može da doprinese stabilnosti u regionu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: