Eskalacija pretnji upućenih B92

Poslednjih dana učestale pretnje i pozivi na uništenje B92. B92 nastavlja da izveštava profesionalno, kao i do sada.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

13:34

Default images

"B92 je tokom čitavog svog postojanja bio izložen napadima i pretnjama koje su dolazile iz najrazličitijih izvora, a koje su bile uzrokovane našim zalaganjem za objektivan i profesionalan pristup u izveštavanju o stvarima o kojima javnost ima pravo i interes da zna, našim neprećutkivanjem i neulepšavanjem stvarnosti", saopštava B92.

Dramatični događaji sa kojima se naše društvo suočavalo, za B92 su uvek značili i intenziviranje takvih napada i pretnji. Ovo tim pre što je B92 jedan od retkih, ako ne i jedini elektronski medij u Srbiji koji se kroz programe istraživačkog novinarstva, kao sto su serijal "Insajder" ili "B92 istražuje", bavio temama o kojima se u društvu ćutalo, i za koje, očigledno, postoje mnogi koji žele da se i dalje ćuti, stoji u saopštenju.

"Tako je, nažalost, i sada, kada se protesti zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova usmeravaju na medij koji o tome izveštava, trudeći se pri tome da, u interesu javnosti, zadrži svoj objektivan i profesionalan pristup, ali i da istraži ono što se krije iza samih vesti", saopšteno je. "U poslednjih nekoliko dana pretnje su eskalirale, što elektronskom poštom, što na Internet forumima, na kojima se otvoreno kuju dogovori i planovi za paljenje zgrade, koja je, inače, vlasništvo države Srbije, i u kojoj smo samo zakupci, a sada čak i produkcijom video-spotova u kojima se poziva na streljanje naših novinara. U nedelju uveče, polupani su izlozi na B92 šopu u Beogradu. Izjave pojedinih domaćih zvaničnika kojima se razbijanja po Beogradu i Srbiji pravdaju kao ispoljavanje demokratije, umesto da obeshrabre ovakve napade, samo ih podstiču", podseća B92.

B92 je nadležnom tužilaštvu podneo prijavu povodom razbijanja izloga B92 šopa. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavešteno je o pretnjama.

"Očekujemo da će državni organi, sa punom svešću o ozbiljnosti situacije, preduzeti ono što je na njima da obezbede red i sigurnost ljudi i imovine u Beogradu, puno poštovanje ljudskih i građanskih prava, ne samo u odnosu na B92, već i u odnosu na druge koji su izloženi pretnjama i napadima", stoji u saopštenju.

"B92, kao medijska kuća, radiće ono što i inače radi, izveštavati o stvarima o kojima javnost ima pravo i interes da zna, i od toga neće odstupati", poručuje ta medijska kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: