"Vreme za praktičan dijalog"

Pri uključivanju Zapadnog Balkana u EU, ne sme se zaboraviti i na Kosovo, rekao je Dimitrij Rupel.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

08:30

Default images

U svom današnjem govoru pred Evropskim parlamentom, šef slovenačke diplomatije i predsednik Saveta za opšte i spoljne poslove Dimitrij Rupel rekao je da su sada vrata i prozori otvoreni, zida više nema i sada je vreme da se EU seti svojih obaveza i potrudi se da integriše Zapadni Balkan u Evropsku Uniju, nabrojavši među državama te regije i Kosovo.

Rupel je naveo i da je došlo vreme za praktičan dijalog između Srba i Albanaca na Kosovu i između Srbije i EU.

Rupel je podsetio da je sudbina Kosova dugi niz godina pritskala Uniju, kao i da proglašavanje nezavisnosti Kosova nije bilo neočekivano, jer su do toga dovele činjenice da nije moguć dalji status quo, a nova formula, između dve strane, nije nađena, niti bi je nastavak pregovora doneo.

Osim toga, Srbija na Kosovu od 1999. godine nije sprovodila efektivnu vlast.

I treća činjenica: da je Kosovo, odnosno njegovo većinsko stanovništvo, pre te godine, bilo ispostavljeno sistematskoj represiji, etničkom čišćenju i humanitarnoj katastrofi. Upravo zbog toga je Kosovo slučaj sui generis i ne postavlja pod pitanje važenje načela suverenosti i teritorijalne celovitosti država.

Rupel je, između ostalog, rekao i da Kosovo uključuje i Srbe, srpsko nasleđe i kulturu, koji su posebno dragocen deo evropske kulture, ali je napomenuo i da mnogi evropski narodi, uključujući i Sloveniju, imaju važne kulturne spomenike i narodno nasleđe van svojih modernih državnih granica, što u modernoj Evropi više nije prepreka, već povezivanje.

Isto važi i za nacionalne manjine.

Prema Rupelovim rečima, sada je za Srbiju od suštinske važnosti da svojim reakcijama na proglašavanje i priznavanje nezavisnosti Kosova ne zatvori vrata u EU.

Zbog toga je Rupel ponovio da je pitanje Kosova odvojeno od pitanja EU integracija Srbije, kao i da to Srbija ne sme da povezuje.

U tom smislu, za EU je posebno nerazumljivo srpsko protivljenje EULEX misiji na Kosovu, jer je ona u interesu upravo tamošnjeg srpskog stanovništva.

"EU je otvorila vrata i prozore za Zapadni Balkan, za Kosovo takođe", završio je Rupel svoj govor pred Evropskim parlamentom.

Rupel: Slovenija će priznati Kosovo

Dimitrij Rupel izjavio je sinoć kako misli da će Slovenija priznati Kosovo, ali da će o tome odlučiti parlament.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel učestvovao je u sinoćnoj emisiji državne Televizije Slovenije "Odjeci". Šef slovenačke diplomatije uveren je da će Slovenija i Srbija, uprkos događajima na Kosovu, sačuvati dobre odnose jer je, prema njegovim rečima, "Slovenija najbolji prijatelj Srbije u Evropskoj uniji".

Zbog toga Rupel ne veruje da će se Srbija "tek tako odreći tako važnog advokata u Evropskoj uniji".

"Nadam se da će te početne teškoće proći i da ćemo sa Srbijom veoma dobro sarađivati", rekao je još Rupel, koji je dodao da je Srbija prijateljska država.

Kacin: Paljevina nije legitimna

Slovenački poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta, na današnjem zasedanju Evropskog parlamenta, poručio je ministru za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodanu Samardziću da paljevina nije ni legitimna, ni prihvatljiva bilo gde u svetu. Samardžić je jučerašnje događaje na graničnim prelazima okarakterisao kao "možda ne lepo, ali svakako legitimno".

U svom govoru pred Evropskim parlamentom, Kacin je rekao i da je situacija na Kosovu donekle mirna, na neki način za ugled i obećavajuća.

Ocenivši da je proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo dostojanstveno i sa poštovanjem prema svim narodima koji tamo žive, Kacin je naveoda žitelji Kosova zaslužuju poverenje, da u njih treba verovati, jer odlučuju o svojoj budućnosti, sa željom da i njihova budućnost bude što pre evropska.

Kao izvestilac za Srbiju, Kacin je pozdravio promišljeno ponašanje Srbije, koja nije uvela ekonomske sankcije Kosovu.

"U ovom emotivnom trenutku za Srbiju, razumem čvrstu i preteću retoriku nekih političara, ali praksa bi trebalo da bude posledica razuma i evropskih vrednosti", rekao je Kacin, ocenivši da će status Kosovu omogućiti dalji razvoj, kao i dostup do Međunarodnog monetarnog fonda i stranih investicija.

Kacin je rekao i da je važno da se ojačaju trgovinske veze između Srbije i Kosova, podstaknu ekonomski rast i pomognu evropskim integracijama.

"Samo države mogu biti članice EU i Kosovo je postalo država", rekao je Kacin, u svom govoru i ocenio da sada i Srbi na Kosovu imaju evropsku perspektivu.

Kacin je kazao da i Srbija sada ide napred, kao i da je važno da Srbija što pre počne da se ubrzano bavi svojom evropskom perspektivom, zbog čega radne grupe vlade moraju sada da rade još više, jer treba da pripreme naredne korake približavanja Srbije EU.

Kacin je ocenio i da napadi na ambasade država članica EU, u Beogradu, ne mogu biti put u EU i nisu izraz volje većine državljana Srbije.

"Sada, kada se ambasadori Srbije vraćaju iz država koje su priznale Kosovo, neka njihovi zamenici još aktivnije objašnjavaju kakvi su koraci Srbije na putu ka EU. Puta nazad više nema, samo put u budućnost, u EU", rekao je Kacin.

Evropski izvestilac, Kacin je rekao da je odlaganje slovenačkog priznavanja Kosova samo šteta za Srbiju.

Kacin je naveo i da Slovenija nema drugu mogućnost nego da prizna Kosovo, jer samo države mogu da uđu u EU.

"I Srbija i Kosovo moraju da imaju evropsku budućnost... i jednima i drugima treba pomoći, zato EU daje tako veliki značaj Srbiji i šalje svoju misiju na Kosovo, kao višegodišnju aktivnu, svestranu pomoć i podršku izgradnji institucija koje nedostaju. Odlaganje priznavanja od strane Slovenije nikako nije u korist Srbije, jer daje lažan utisak da je korak nazad još uvek moguć. Nije moguć!", rekao je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: