Ilić: Demokratija je razbiti prozor

Velimir Ilić opravdao je danas ponašanje huligana prethodnih dana, rekavši i da je razbijanje prozora demokratija.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

14:54

Default images

Lider Nove Srbije i ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije, izjavio je da "nije čudo što je srpska mladost koja je izašla na ulice" da ispolji protest protiv otimanja Kosova razbila "nekoliko prozora" na ambasadama SAD i drugih država, jer je i to demokratija.



On je naglasio da je bitno da je srpska mladost reagovala, izašla i "stala na stranu pravde i države koja treba da se zaštiti i brani", kao i da su "svi događaji bili vrlo pristojni u odnosu šta je moglo biti", konstatujući da ne može da se nazove nasiljem ako se razbije neki prozor, niti da se takav skup nazove huliganskim.

Divljanje huligana po ulicama glavnog grada, razbijanje prozora na ambasadama i izloga prodavnica, napadi na novinarske ekipe, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić razume samo kao opravdani revolt zbog ponašanja Zapada.

"Oni su nama razbili državu, a mi njima nekoliko prozora. To moraju i očekivati, da nauče šta je demokratija. Razbijanje prozora je takođe demokratija", smatra Ilić.

Na pitanje novinara da li je svestan da zbog njegove izjave i da je razbijanje prozora demokratija, država podržava nasilje, ministar Ilić objašnjava kako se ne može lupiti etiketa na ceo Beogradski univerzitet kada protestuju studenti i dodao:

"Slušajte, neki nazivaju ceo skup huliganima, ne bi trebalo tako da rade. To neki mediji rade i sve više iritiraju učesnike skupova da sutra razbiju još neke ustanove. Ja ne bih bio iznenađen da se polupaju prozori i na nekim drugim ustanovama, koje nisu u ovom momentu bile oskrnavljene", kazao je Ilić.

Ilić je objasnio da na svakom protestu "ima ubačenih ljudi", upitavši šta ljudi koji nisu srpske nacionalnosti imaju da traže na tim protestima.

"Šta ima tu da štiti neko ko je van srpske nacionalnosti, a još nešto, muslimanske je veroispovesti", pojasnio je Ilić.

Za razliku od iskazanog razumevanja za nerede na beogradskim ulicama, ministar Ilić nema razumevanja za obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića na sednici Saveta bezbednosti.

"Mogu samo da kažem da je nastup predsednika Tadića u Savetu bezbednosti bio toliko mek posle svega onoga što se dogodilo, da smo imali utisak da će on zaspati dok je govorio. Trebalo je odgovornije i oštrije da prenese revolt građana Srbije", kaže ministar za infrastrukturu.

Inače, lider Nove Srbije se založio da se Vojska Srbije i policija što više približe Kosovu, objašnjavajući da Srbi iz Pokrajine vole da to vide, da osete sigurnost da je u blizini neko ko će sutra, "za ne daj bože, reagovati ako dođe do nekih krupnih incidenata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: