"Srbija suverena, Kosovo nije"

Vuk Jeremić založio se, na sastanku OEBS-a, da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju. MIP sprovodi mere iz Akcionog plana.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

15:57

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da osudi jednostranu i nelegalnu deklaraciju vlasti u Prištini o nezavisnosti i da osigura da se Kosovu ne garantuje mesto u ovoj organizaciji. Sednica Skupštine o Akcionom planu u verovatno u petak, saznaje Beta.

"Članstvo u UN i OEBS-u su dva testa poštovanja suvereniteta. Članstvo u ovim organizacijama, u ova dva stuba međunarodnog sistema, predstavlja znak pripadanja zajednici suverenih naroda. Srbija je takva nacija, a Kosovo to nikada neće biti", rekao je Jeremić. On je, obraćajući se Stalnom savetu OEBS-a, koji održava hitnu sednicu, ocenio da će reakcija ove organizacije na flagrantno kršenje odredaba međunarodnog prava u velikoj meri odrediti njen pravac u budućnosti.

Prema rečima Jeremića, Rezolucija 1244 i Ustav Srbije nedvosmisleno potvrđuju teritorijalni integritet i suvrenetitet Srbije, uključujući i pokrajinu Kosovo.

Jeremić je podsetio da je Srbija pozvala generalnog sekretara UN da uputi instrukcije svom specijalnom predstavniku na Kosovu da iskoristi svoja ovlašćenja i poništi odluku privremenih kosovskih institucija, kao i da raspusti Skupštinu Kosova zbog proglašenja nezavisnosti, koje nije u saglasnosti sa Rezolucijom 1244.

"Srbija je pozvala snage Kfor da zadrže svoj neutralni status. Samo nastavljajući da rade svoj posao u pravnim okvirima svog mandata, Kfor ima kapacitet da spreči ponavljanje etničkog čišćenja srpske populacije, i zaštiti njeno kulturno i duhovno nasleđe", rekao je Jeremić.

On je pozdravio želju Evropske unije da poveća svoje prisustvo u Pokrajini, ali je naveo da je stav Srbije da misija EU mora tražiti odobrenje za svoj mandat od Saveta bezbednosti UN.

"Kosovo je danas najdisfunkcionalniji deo prostora kojeg čine države članice OEBS-a. Malo vidljivog progresa je dostignuto, uprkos milijardama evra koje su investirane u njegov napredak", ocenio je Jeremić.

"Proglašenje jeste presedan"

Proglašenje nezavisnosti Kosova, prema rečima Jeremića, predstavlja presedan iz nekoliko razloga.

Kao prvo, naveo je on, legitimizuje se doktrina nametanja rešenja u slučajevima etničkog konflikta.

"Potom se legitimizuje jednostrana secesija pokrajine, ili entiteta. Pravo na samoopredeljenje se transformiše u pravo na nezavisnost, a onda se daje legitimitet podeli međunarodno priznate suverene države. Na kraju, krši se predanost mirnom rešavanju nesporazuma u Evropi", rekao je Jeremić.

Jeremić je izrazio spremnost Srbije za nastavak pregovora sa kosovskim Albancima, u bilo koje vreme i na bilo kojem mestu, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje za status Pokrajine.

"Možemo im pružiti svobuhvatnu autonomiju, najširu moguću. Njihov poreski, pravosudni, obrazovni sistem ne moraju biti integrisani u srpski, naša vojska ne mora biti njihova, nećemo se mešati u odnose Kosova sa Svetskom bankom, ali ne možemo se odreći suvereniteta", naglasio je Jeremić.

On je ponovio da se Srbija ne slaže sa ovakvom odlukom Prištine, niti će to ikada učiniti.

Đelić: Reagovati mudro

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, gostujući u vestima B92 u 18:30, govorio je o daljim koracima Vlade posle jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova.

Vicepremijer se osvrnuo na odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost pokrajine, ali je i osudio nasilje na ulicama gradova Srbije.

Oštre note i povlačenje ambasadora

U skladu sa Akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova, usvojenim na sednici Vlade Srbije, ministar Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Instrukcija je poslata ambasadoru u SAD Ivanu Vujačiću, ambasadoru u Francuskoj Predragu Simiću, kao i ambasadoru u Turskoj Vladimiru Ćurguzu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasadori treba da napuste zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protesne note Ministarstva spoljnih poslova i da se vrate u Srbiju na konsultacije do daljeg.

Ambasadori Srbije u zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova uputili su oštre protestne note domaćinima i krenuli ka Beogradu na konsultacije. Međutim, kako kaže ambasador Srbije u Moskvi, prekida diplomatskih odnosa neće biti.

Istovremeno, broj država koje su zvanično priznale Kosovo sve je veći.

Posle Amerike, Britanije, Francuske, Turske i Albanije zemljama koje su priznale nezavinsost Kosova danas su se pridružili i Australija i Senegal.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić uručio je protestnu notu i napustio Sjedinjene Američke Države.

"Srbija će preduzeti diplomatske akcije da bi održala međunarodni zakon, da bi se saćuvao teritorijalni integritet i suverenitet. Mi smo snažno protestovali i kod vlade Sjedinjenih Država, kao i kod ostalih koje su priznale Kosovo. Verujemo da je ovo sakaćenje prava, i da pregovori moraju da se nastave, mislimo da nametnuto rešenje nije nikakvo rešenje. To ne doprinosi stabilnosti. Verujemo da ćemo, u bliskoj budućnosti, biti u stanju da obnovim diplomatske da se ovaj nezakoniti akt više ne priznaje", rekao je Vujačić.

Ipak, Srbija ne namerava da prekida diplomatske odnose sa zemljama koje su priznale ili će priznati nezavisnost Kosova, izjavio je ambasador Srbije u Rusiji Stamir Vukičević.

"Mi ne nameravamo da se nađemo u samoizolaciji. Takav korak, kao raskidanje diplomatskih odnosa, bio bi neprirodan", rekao je Vukićević agenciji RIA Novosti.

Priznanje je za sutra najavila Nemačka, a uskoro će Kosovo priznati i Austrija, Poljska, Italija, Belgija, Danska, Finska, Švedska i Bugarska.

Prema zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo, Srbija će nastaviti diplomatsku inicijativu i povlačiti poteze iz Akcionog plana, kaže ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Od zemalja bivše Jugoslavije, jedino je Bosna i Hercegovina, do danas, saopštila da neće "u narednom periodu priznati nezavisnost Kosova". Podgorica i Skoplje poručili su da neće žuriti u priznavanju, a kao i Slovenija, koja predsedava Evropskoj uniji, hrvatski premijer Ivo Sanader kaže da će slediti politiku Evrope. O odnosu zemalja regiona prema nezavisnosti Kosova možete čitati u posebnoj vesti.

Protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova izjasnilo se i pet članica EU - Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Osim poznatog protivljenja Rusije i uzdržanosti Kine, protiv priznavanja su i Šri Lanka, Azerbejdžan, Kazahstan, Vijetnam i Moldavija, dok Gruzija ima težak problem kako da postupi zbog Južne Osetije i Abhazije.

Sinoćna sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu završena je bez zajedničkog zaključka, a neke od zemalja članica svetske organizacije na sednici su saopštile odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Naime, ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske u UN izjavili su na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu da njihove zemlje priznaju nezavisnost Kosova i ukazali da je to u skladu s Rezolucijom 1244.

S druge strane, ambasadori Rusije, Kine, Indonezije, Vijetnama, Libije, Burkine Faso i Južnoafričke Republike izrazili su protivljenje nezavisnosti Kosova i založili se za poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Ambasadori Kostarike, Belgije i Italije su prethodno najavili da će priznati nezavisno Kosovo.

Francuskoj uručena protestna nota

Ambasador Srbije u Parizu uručio je danas po podne protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova, pošto je Francuska priznala nezavisnost Kosova.

Ambasador Predrag Simić će se sutra vratiti u Beograd na "konsultacije", prema odluci Srbije da opozove ambasadore iz zemalja koje priznaju nezavisnost.

Diplomatske aktivnosti preuzeće otpravnik poslova koji treba da dodje iz Beograda narednih dana.

Potrparol ministarstva spoljnih poslova, Paskal Andreani, izjavila je da za sada nije predvidjeno da se opozove ambasador Francuske u Beogradu.

"Nema automatizma. Naš ambasador u Beogradu je u ambasadi i ne vidim da će se to promeniti", rekla je Andreani novinarima u Parizu.

Ona je saopštila da je Bernar Kušner razgovarao telefonskim putem sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

U tom razgovoru, Kušner je rekao da je nezavisnost Kosova, kako je naveo, "pozitivna stvar i za Srbiju" i podsetio na evropsku budućnost Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: