Neredi u gradovima Srbije

Incidenti večeras u Nišu i Užicu. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana u gradovima razbijani izlozi, a bilo je i sukoba sa policijom.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

14:18

Default images

Večeras je u Nišu privedeno nekoliko demonstranata, a maloletnici su u Užicu razbili stakla na dve banke. Jutros je razbijen izlog na buregdžijskoj radnji u centru Kragujevca. Napadi i na prostorije LDP-a u Irigu i Čačku. MUP Srbije objavio da su za tri dana nereda povređeni 51 policijski službenik i 34 građanina.

Na centralnom Trgu kralja Milana u Nišu policija je večeras privela najmanje četvoricu demonstranata koji su pre toga šetali gradskim ulicama kandirajući "Kosovo je Srbija", "Ubij, zakolji...", "Kosovo je srce
Srbije".

Nakon šetnje, grupa od nekoliko stotina demonstranata sa centralnog gradskog trga protrčala je kroz pešačku zonu u Obrenovićevoj ulici, gde su oborili par saksija na otvorima podzemnog prolaza, a potom se opet okupila na centralnom gradskom trgu, gde su se oko 19.30 sati razišli.

Današnji protest počeo je okupljanjem na centralnom trgu nekoliko stotina srednjoškolaca odakle su krenuli u šetnju prema periferiji grada gde se nalazi i tržni centar "Merkator".

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija bile su večeras raspoređene oko restorana "Mekdonalds" i oko Islam-agine džamije u centru grada, kao i ispred "Merkatora" gde su se više puta raspoređivali u okolne ulice kojima su se kretali demonstranti.

Tokom jučerašnjih demonstracija u Nišu polupano je staklo na prostorijama Liberalno demokratske partije (LDP), a u neredima su povređeni jedan pripadnik žandarmerije i snimatelj niške TV5 na koga je nasrnula grupa napadača dok je snimao njihovo kretanje ka "Merkatoru".

Policija danas nije želela da govori o broju privedenih i povređenih učesnika demonstracija koje su sinoć prerasle u sukob demonstranata i žandarmerije. U Nišu su sinoć tokom protesta povređeni snjimatelj niške TV 5 i jedan žandarm, a polomljeno je staklo na kancelariji Liberalno-demokratske partije i zapaljena je zastava SAD.

Demonstranti i Žandarmerija sukobili su se sinoć na mostu preko Gabrovačke reke u blizini Merkatora. Žandarmerija je rasterala demonstrante nakon što su oni kamenjem, motkama i flašama gađali kordon.

Policija je sinoć dežurala kod restorana Mekdonalds i Islam-agine džamije u centru grada, tržnog centra Merkator u izgradnji i ispred sedišta LDP-a.

Neredi i u Užicu

Grupa od oko 300 mladih Užičana, mahom srednjoškolaca, večeras je protestovala u centru grada i tom prilikom su razbili stakla na dve banke i kamenicama gadjali policajace, novinare i prolaznike.

Demonstranti su kamenicama pokušali da razbiju prozor u užičkom sedištu LDP-a koje se nalazi na drugom spratu zgrade u Glavnoj ulici, medjutim to im nije pošlo za rukom ali su uspeli da razbiju stakla na UniCredit banci koja se nalazi u prizemlju iste zgrade.

Pre toga, srednjoškolci su jajima gadjali izlog "Sosijete ženeral" banke u Užicu.

Užička policija je privela nekoliko maloletnika.

Demonstranti su večeras kamenicama gadjali i policiju uzvikujući joj "Idite na Kosovo", a kamenje je letelo i prema lokalnim novinarima,snimateljima i prolaznicima koji su najoštrije osudili takvo ponašanje.

Mladi su nosili zastave Srbije, pevali "Marš na Drinu", uzvikivali parolu "Kosovo je srce Srbije", a moglo se i čuti "Ubi, zakolji da Šiptar ne postoji".

Detaljnije informacije o incidentu u Užicu novinari večeras nisu mogli da dobiju u dežurnoj službi Policijske uprave uz obrazloženje da će saopštenje biti izdato sutra.

Od momenta proglašenja nezavisnosti Kosova u Užicu nije bilo okupljanja do večeras.

Poziv Užičanima da organizovano krenu na miran protest u Beograd do danas je jedino uputila Srpska radikalna stranka koja će za odlazak obezbediti prevoz.

Kragujevac: Napadi na radnje Goranaca

Rano jutros napadnuta je buregdžijska radnja Avala u ulici Španskih boraca u centru Kragujevca, na kojoj je razbijen izlog.

Napadači su jutros oko tri sata kamenom razbili izlog pored ulice, a tom prilikom nije bilo povređenih, jer u trenutku napada u radnji nije bilo nikoga.

Vlasnik radnje, Goranac Abdula Murselji, izjavio je Fonetu da on sa svojom porodicom živi u Kragujevcu od 1955. godine i da do sada nije imao nikakvih problema.

"Svima nam je teško zbog onoga što se dogodilo sa Kosovom, ali Goranci nemaju nikakve veze sa tim. Ja i članovi moje porodice se osećamo kao Kragujevčani i verujemo da se ovaj incident više neće ponoviti", rekao je Murselji.

Prema nezvaničnim informacijama, protekle noći u Kragujevcu je napadnuto još nekoliko objekata čiji su vlasnici Goranci.

Polomljena stakla na poslastičarnici u Boru

Nepoznati počinioci polupali su sinoć sva stakla na poslastičarnici Pelivan u Boru, samo nekoliko sati posle protestnog mitinga koji su zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova organizovali čelnici grada.

Prema rečima vlasnika lokala Ismaila Šerifija, koji više od tri decenije živi u Boru, o šteti na poslastičarnici obevestili su ga prijatelji oko dva sata posle ponoći. Prema njegovim rečima, policija je iste noći obavila uviđaj. Poslastičarnica Pelivan u Boru posluje skoro pola veka, a poslednji napad na taj objekat bio je 1999. godine, kada je na početku bombardovanja Srbije demoliran, a potom i zapaljen.

U takvom stanju stajala je nekoliko godina, a stari vlasnik je ponovo počeo porodični posao pre dve godine. U selu Zlot, gde Šerifi takođe ima poslastičarnicu, u decembru su mu u dva navrata polomljena stakla.

"Ja u Boru nemam neprijatelja i nemam gde odavde. Ovo je grad u kome sam odrastao, zasnovao porodicu i sa prijateljima Srbima svakodnevno igram fudbal", rekao je Beti taj ugostitelj.

Prošle noći je razbijena i šoferšajbna na automobilu Fadilja Nuredinija, vlasnika poslastičarnice Ćao, ćao.

Ustanovljeno je da mu je štetu pričinio neki komšija koji je sa višeg sprata solitera na automobil bacio flašu.

Napadnute i prostorije LDP-a

Nepoznati počinioci demolirali su noćas prostorije Liberalno-demokratske partije u Irigu, rekao je agenciji Beta poslanik LDP-a u Skupštini Srbije Slobodan Maraš.

"Prostorije su demolirane i pričinjena je znatna materijalna šteta, sve je uništeno", kazao je Maraš.

I na vratima kancelarije opštinskog odbora LDP-a u Čačku noćas su razbijena stakla, a sa zgrade je skinuta tabla sa znakom te partije.

MUP: Povređeni 51 policajac i 34 građanina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je tokom protesta građana zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, tokom protekla tri dana, u Srbiji povređeni su 51 policijski službenik i 34 građanina.

U saopštenju se navodi da je "u nedelju 17. februara 2008. godine, u večernjim satima, kao i u toku dva naredna dana, u Srbiji bilo više spontanih okupljanja građana, u kojima je nekoliko desetina hiljada ljudi iskazalo svoje nezadovoljstvo proglašenjem Deklaracije o nezavisnosti lažne države Kosovo".

Oštećen je veći broj objekata, među kojima su zgrade diplomatsko-konzularnih predstavništava SAD, Kanade, Slovenije, Turske i Irana, deset Mekdonalds restorana, 52 trgovinska objekta i četiri zgrade u kojima se nalaze prostorije političkih stranaka.

Takođe je oštećeno i više vozila, kao i ulična rasveta i signalizacija.

Sva ova oštećenja mahom su izazvale manje grupe mlađih učesnika ovih skupova, navodi se u saopštenju.

Prilikom obezbeđivanja zaštite pomenutih objekata povređeni su 51 policijski službenik i 34 građanina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane Srbije, a posebno na sportske klubove i njihove navijače, da sarađuju sa policijom na očuvanju javnog reda i mira i pune zaštite lične i imovinske sigurnosti svih, tako što će nezadovoljstvo iskazati na miran način i sa dostojanstvom koje dolikuje našim građanima.

Merkator: Ne bavimo se politikom

Kompanija Merkator-S saopštila je da je nepravedno dovedena u tešku situaciju ali da će,nastaviti da radi ne baveći se politikom.

"Želimo da se obratimo javnosti, našim partnerima i potrošačima, jer smo kao privredni subjekt koji se nikada nije bavio niti će se baviti politikom, nepravedno dovedeni u poziciju nezapamćenu u novijoj ekonomskoj istoriji", navodi se u saopštenju menadžmenta Merkatora-S.

U saopštenju se podseća da je Merkator-S u 2007. investirao više od 40 miliona evra u srpsko tržište i da zapošljava 3.600 građana Srbije, što znači da je za posao u Merkatoru vezana egzistencija 12.600 članova porodica zaposlenih.

Merkator-S planira da poveća broj zaposlenih na 5.000 u 2008. godini.

Na policama tržnih centara Merkatora 70 odsto ponude čini roba srpskih proizvođača i distributera.

Tu kompaniju, koji je najznačajniji institucionalni donator Galerije matice Srpske i sponzor velikog broja zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova, vodi domaći menadžment, navodi se u saopštenju.

Menadžment Merkatora-S se zahvalio na podršci koju dobija svakog dana i najavio da će kompanija nastaviti da pruža vrhunsku uslugu i kvalitet proizvoda za kupce, posetioce, dobavljače i lokalnu zajednicu.

U poslovnom centru Merkatora u Beogradu 8. februara je bačena bomba koja je načinila manju materijalnu štetu, a istog dana bila je lažna dojava da je bomba postavljena u Merkator centru u Čačku.

Dan nakon toga zbog lažne dojave o postavljenoj bombi evakuisan je i tržni centar Merkator u Novom Sadu.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, huligani su u nedelju i ponedeljak pokušali kamenicama i bakljama da napadnu Merkator centre u Nišu i Novom Sadu, a napade je sprečila policija. Demonstranti su juče opkolili Merkator centar u Čačku.

Evakuisani su i Merkator centri Beograd i Megamarket u Novom Sadu zbog lažnih dojava o podmetnutoj bombi.

U prethodnih par dana elektronskom poštom kruži poziv za bojkot prodajnih objekata Merkatora.

"Moguće nasilje prema gej populaciji"

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova negativno će uticati na položaj homoseksualne populacije u Srbiji, zaključak je organizacija koje se bore za gej i lezbejska prava (LBGT) u Srbiji, navodi se u saopštenju Kvirije.

"Tradicija je da se posle velikog gubitka pronalazi unutrašnji neprijatelj koji se za sve krivi. Gej populacija će biti okrivljena za pad nataliteta, pa zbog toga nema Srba na Kosovu... za nedostatak vojnika, jer gejevi uglavnom idu u civilnu službu, a lezbejke neće da rađaju", rekao je predsednik Kvirije Boban Stojanović.

On je, kao jedan od učesnika sastanka LBGT organizacija na kome je tema bila položaj prava manjina posle samoproglašenja nezavisnosti Kosova, ocenio da će ta nezavisnost biti instrumentalizovana da bi se prikrili neuspesi vlade, navodi se u saopštenju.

Na sastanku, koji je održan u subotu 16. februara, predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević naglasio je da su oni u svom izveštaju za 2007. godinu već upozorili da proglašenje nezavisnosti Kosova može negativno uticati na položaj LGBT osoba u Srbiji.

"U homofobičnom društvu kao što je Srbija uvek postoji velika verovatnoća da nasilje bude usmereno ka LGBT osobama, pošto ekstremističke nacionalističke organizacije redovno njih proglašavaju za jedne od krivaca", naveo je on.

Grupa za lezbejska ljudska prava Labris navodi da "u medijima skoro i da nema više prostora da se govori o bilo čemu drugom, pa tako i o pravima i položaju manjina, uključujući prava LGBT osoba".

"Zbog bojazni od pojačanog nasilja i eventualnog progona i odmazde prema svima onima koji se percipiraju kao "neprijatelji i izdajnici Srbije", a to uključuje i LGBT osobe, naša je preporuka LGBT organizacijama da se u narednom periodu uzdrže od organizovanja javnih manifestacija", naveo je Labris, piše u saopštenju.

S druge strane, kako se navodi u saopštenju Kvirije, nezavisnost Kosova, prema oceni Gorana Miletića iz Švedskog helsinškog odbora, dovešće do poboljšanja položaja LGBT populacije u toj pokrajini.

"Mislim da će nezavisnost Kosova pozitivno uticati na poboljšanje prava LGBT osoba. Prva stvar se već desila - predlog za novi Ustav Republike Kosovo sadrži zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije", naveo je Miletić, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: