Tadić u UN: Poništiti nezavisnost

Boris Tadić zatražio od Saveta bezbednosti UN da "hitno poništi jednostrani i protivpravni akt otcepljenja Kosova".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

07:22

Default images

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, predsednik Srbije je naglasio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, upozorivši međunarodnu zajednicu da bi takvo priznanje moglo predstavljati opasan presedan sa nesagledivim posledicama, kao i da će Srbija preduzeti sve političke i diplomatske mere da spreči otcepljenje dela svoje teritorije.

Tadić je, na sednici Saveta bezbednosti sazvanoj povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao da "države koje bi priznale nezavisnost srpske pokrajine preuzimaju odgovornost za eventualno novo etničko čišćenje Srba, koji su preostali na Kosovu i Metohiji".

"Svi Albanci koji su 1999. godine živeli na Kosovu žive tamo i danas. Ali 250.000 hiljada Srba koji su do 1999. godine živeli na Kosovu, sada više nisu u svojim domovima već u izbegličkim kampovima u centralnoj Srbiji", rekao je, kao i da "je nelegalna odluka o nezavisnosti za njih poruka kojom se kaže nemojte se vraćati jer ovde niste poželjni".

U ime Srbije, Tadić je od Saveta bezbednosti UN zatražio da "potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije koji uključuje i Kosovo" i da "preduzme delotvorne mere, kako bi se obezbedilo puno poštovanje svih odredbi Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244".

Od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i njegovog specijalnog predstavnika na Kosovu Joahima Rikera Srbija, rekao je Tadić, traži da "iskoriste svoja ovlašćenja i da proglase nevažećim akt o nezavisnosti Kosova, a Skupštinu Kosova raspuste, zato što je proglašenje nezavisnosti protivno Rezoluciji 1244".

Tadić je ukazao i da "međunarodne bezbednosne snage na Kosovu, Kfor, moraju u skladu sa stavom 9. Rezolucije 1244, da ostanu statusno neutralne", ističući da su one "odgovorne za zaštitu života i imovine Srba i svih drugih nealbanskih zajednica u pokrajini".

"Republika Srbija želi da veruje da je Kfor u stanju da spreči svako nasilje nad srpskim stanovništvom kao i uništavanje našeg verskog nasleđa", rekao je.

Tadić je ponovio spremnost Beograda na pregovore, istakavši da "dugoročni mir i stabilnost u regionu mogu biti postignuti jedino pregovorima i kompromisnim rešenjem" jer "jedino miran i stabilan Balkan može doneti ekonomski prosperitet svakom svom žitelju".

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Tadić je nazvao istorijskom nepravdom "ako se jednoj maloj, miroljubivoj i demokratskoj zemlji u Evropi, članici UN nelegalno i protiv njene volje oduzima deo teritorije".

Predsednik Srbije takođe je odbacio argumente po kojima Kosovo dobija nezavisnost zbog grešaka koje je počinio Slobodan Milošević, rekavši da se "sada demokratska i miroljubiva Srbija ponovo kažnjava oduzimanjem dela teritorije" dok se nezavisnost poklanja "jednoj etničkoj zajednici koja za osam godina nije učinila ništa da preostali Srbi i drugi nealbanci na Kosovu ostvare život dostojan čoveka".

"Nezavisnošću se nagrađuju oni koji su, na početku 21. veka, u Evropi, stvorili srpske getoe opasane bodljikavom žicom, okružene topovskim cevima i do zuba naoružanim vojnicima. Nagrada stiže onima koji su učestovali u segregaciji Srba i onima koji im onemogućavaju prava na slobodu kretanja, koji ih teraju da žive u mraku i stalnom strahu za svoje živote", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je upozorio i da "svako ko podržava nezavisnost Kosova mora biti svestan da se ovim činom legalizuje pretnja nasiljem kao sredstvo za stvaranje novih država i ostvarivanje vlastitih političkih interesa".

"Ako dozvolite da ovaj nelegalni čin postane realnost, pokazaćete da se u svetu ne moraju poštovati pravo i pravda. Pokazaćete da ovo telo svetske organizacije, nažalost, gubi autoritet", dodao je.

Tadić je takođe rekao da će se "Srbija, kao evropska zemlja, i u takvom svetu dostojanstveno, mirno i civilizovano boriti i za pravo i za pravdu" i da nikada neće odustati ni od svojih "legitimnih interesa niti od svoje legitimne evropske perspektive".

Predsednik Srbije je u obraćanju Savetu bezbednosti UN upozorio da veliki broj zemalja u svetu ima sličan problem kao Srbija, zapitavši "da li smo svi svesni presedana koji se uspostavlja i da li smo svesni katastrofalnih posledica do kojih on može dovesti".

Podsetimo, sednica na kojoj se raspravljalo o jednostranom proglašenju Kosova zakazana je na zahtev Rusije, a u Njujork je noćas otputovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je ranije uputio pismo generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu i pozvao ga da naloži šefu UNMIK-a da poništi odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova i raspusti privremenu skupštinu Kosova.

Takav stav zastupao je sinoć na konsultacijama i ruski ambasador Vitalij Čurkin.

Šest evropskih zemalja i SAD ocenilo je sinoć da Savet bezbednosti ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona.

"Žalimo što Savet bezbednosti ne može da se složi oko daljih koraka. Mesecima je jasno da se ništa neće promeniti, ali smo odlučni da preuzmemo odgovornost kroz Evropsku uniju i NATO kako bismo obezbedili stabilnost i bezbednost regiona. To je ključni interes Ujedinjenih nacija", rekao je belgijski ambasador u UN Johan Verbeke, koji je pročitao zajedničko pismo Belgije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Hrvatske i SAD.

Američki i britanski ambasadori Albert Arijas i Džon Sojers izjavili su da nijedna zemlja nije podržala zahtev za poništenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ban: UNMIK nastavlja da primenjuje 1244

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban izjavio je večeras u Savetu bezbednosti da će proglašenje nezavisnosti Kosova imati "operativne implikacije po UNMIK", ali i istakao da će Misija UN na Kosovu nastaviti da primenjuje Rezoluciju 1244.

Ban je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu rekao i da će Unmik nastaviti da Rezoluciju 1244 smatra za pravni okvir svog mandata.

"Dao sam instrukcije svom izaslaniku o stanju na terenu kako bi Savet bezbednosti UN mogao da u potpunosti reaguje na sve dalje događaje", rekao je on.

Ban je kazao da je cilj da ekonomska i politička situacija na Kosovu postane stabilna i da tamošnje stanovništvo, a posebno manjinske zajenice, bude zaštićeno.

"Apelujem na sve da potvrde i poštuju svoja obećanja da se uzdrže od izjava koje bi mogle da ugroze bezbednost na Kosovu i u regionu", poručio je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je takođe rekao da su UN "posle događaja iz 1999. obezbedile da se stotine hiljada izbeglica i interno raseljenih vrate na Kosovo" i naveo da su UN pomogle da na Kosovu počne konsolidacija mira.

UN su, prema rečima Ban Ki Muna, nadgledale uspostavljanje lokalne samouprave, funkcionalnog pravnog sistema i multinacionalne policijske snage.

"Kosovo sada ima živu i raznoliku političku scenu i popravila se sloboda kretanja. Kosovo je napredovalo ka implementaciji standarda i proces je sada integrisan u evropski proces napora", dodao je Ban Ki Mun.

Cilj UN je, smatra Ki Mun Ban, da obezbede mir, bezbednost, stabilnost stanovništva.

Čurkin: Srbija ostaje u svojim granicama

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ponovio je večeras u Savetu bezbednosti zahtev za poništenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ocenio da to predstavlja "opasan presedan".

"Nelegalni čin rukovodstva kosovskih Albanaca i onih koji ih podržavaju postavili su opasan presedan koji preti eskalacijom napetosti i nasilja u pokrajini i ugrožava osnovu međunarodnih odnosa", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

On je rekao da Rusija "i dalje priznaje Republiku Srbiju u međunarodno priznatim granicama", a da je proglašenje nezavisnosti Kosova "flagrantno kršenje međunarodnog prava pre svega Povelje UN i podriva temelje sistema međunarodnih odnosa".

"Verujemo da je Rezolucija 1244 potpuno na snazi i u skladu sa njom šef UNMIK-a Joahim Riker mora da nastavi da ostvaruje funkcije i odgovornosti prelaznih organa vlasti na Kosovu koje su mu poverene i primenu međunarodnih standarda života na Kosovu", rekao je ruski diplomata.

"Insistiramo da u cilju primene aktivnosti moraju da se vrate okolnosti na Kosovu pre nelegano preduzetih koraka", rekao je Čurkin i ponovio zahtev da predstavnik UN na Kosovu proglasi nevažećom odluku Skupštine Kosova o nezavisnosti kako bi se izbegle negativne posledice.

Čurkin je rekao da "Kfor mora da deluje striktno prema mandatu i Rezoluciji 1244". "Kfor i Unmik moraju da primenuju Rezoluciju 1244, a ne da je krše", istakao je on.

Vang: Pregovorima do obostrano prihvatljivog rešenja

Kineski ambasador u UN Vang Guangja izrazio je večeras zabrinutost zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i pozvao na nastavak pregovora Beograda i Prištine do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja.

Guangja je na Savetu bezbednosti UN rekao da međunarodna zajednica posmatra raspravu u UN i ocenio da je pitanje Kosova "izuzetno komplikovano i osetljivo", kao da to nije "samo emotivno pitanje za Srbe i Albance", nego da se ono tiče i celog sveta.

"Kina podržava rešenje postignuto kroz pregovore i protivi se svim jednostranim akcijama i rešenjima donetim pod pritiskom", rekao je Vang i dodao da njegova zemlja podržava "obostrano prihvatljivo rešenje"

Savet bezbednosti UN i međunarodna zajednica treba da pozovu Srbiju i Kosovo da nastave da traže obostrano prihvatljivo rešenje, rekao je Vang.

"Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integritet je jedno od osnovnih principa međunarodnog prava kako je zamišljeno u povelji UN", rekao je Vang i izrazio uverenje vlasti u Pekingu da se multietničko društvo može postići samo ako nema jednostranih poteza.

Belgija i Italija priznaju nezavisnost Kosova

Belgija i Italija će priznati nezavisnost Kosova, izjavili su večeras na sednici Saveta bezbednosti ambasadori Belgije i Italije u UN Johan Verbeke i Marčelo Spatafora.

Oni su ocenili da nezavisnost postavlja osnove za mir, stabilnost i prosperitet celog regiona bez obzira na versku, etničku pripadnost i da kosovsko pitanje nije presedan.

"Nezavisnost Kosova pod nadzorom nudi najbolju šansu za mir bezbednost u regionu", rekao je Verbeke.

Dvojica ambasadora su istakla da Srbija ima važnu ulogu u regionu i da "jaka Srbija potpuno integrisana u Evropu može da doprinese prosperitetu čitavom regionu".

"UNMIK morao da poništi deklaraciju"

Misija UN na Kosovu trebala je odmah juče, "dva minuta posle usvajanja", da poništi deklaraciju kosovske skupštine o nezavisnosti, izjavio je danas zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je u intervjuu radiju Eho Moskve rekao da je "teško očekivati da će UNMIK tu odluku doneti", ali da ako se polazi strogo od njegovog mandata, onda UNMIK "mora da poništi odluku parlamenta Kosova".

Ističući da će Rusija tražiti kanalima i mehanizmima Saveta bezbednosti UN da rukovodstvo UNMIK-a poništi deklaraciju, Harčenko je istakao da Savet bezbednosti treba da oceni proglašenje nezavisnosti kao nelegalan akt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: