Ko su Najevropljani u Srbiji

Plaketa Najevropljanin za 2007. godinu za politička dostignuća dodeljena Vojinu Dimitrijeviću.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2008.

08:23

Default images

Nagrade se dodeljuju i za doprinos ostvaren u privredi, kulturi i obrazovanju, za najevropskiji projekat i za najevropljanina stranog državljanina koji živi i radi u Srbiji. Nagrađeni su šef ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenad Popović, šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad, NVO Igmanska inicijativa, kao i rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović i jedan od čelnika Agrobanke Dušan Antonić.



Plaketa za ekonomska dostignuća dodeljena je šefu ekonomskog tima za Kosovo i jug Srbije Nenadu Popoviću.

Nagradu dodeljuje Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Grada Beograda.

Dobitnik nagrade za politička dostignuća, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, rekao je da je nagradu možda trebalo preimenovati u “poslednjeg Evropljanina” jer, kako je rekao, kada je osnivan Evropski pokret 1992. godine, Evropa je u Srbiji imala mnogo neprijatelja, a Dimitrijević kaže da se nije nadao da će tako biti i danas.

Najevropljanin za ostvarenja u ekonomiji, Nenad Popović, rekao je da je za njega nagrada dokaz da je u prošlom periodu uradio mnogo na zbližavanju Srbije sa Evropskom unijom, Rusijom i SAD.

Na pitanje koliko je toga urađeno za Kosovo, jer je Popović predsednik Koordinacionog centra za pokrajinu, laureat je odgovorio da je urađeno mnogo, ali da će, u slučaju nezavisnosti, ekonomija Kosova propasti.

"Nezavisno Kosovo bila bi nelegalna tvorevina i sigurno, kao što ni sada nema inostranih investicija, tako će ih u budućnosti biti još manje. Sigurno je da jedna nelegalna tvorevina ne može da ima ekonsmki prosperitet", smatra Popović.

Za doprinos u povezivanju Srbije sa Evropom, plaketa "Najevropljanin" dodeljena je šefu Misije OEBS-a u Srbiji Hansu Ola Urstadu, a za najbolji projekat nagrada je uručena predstavnicima Igmanske inicijative.

Za doprinos u kulturi i obrazovanju plaketu je dobio rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, a za dostignuća u privredi predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić.

Korać: Nagradu dobili tajkuni i julovci

Reagujući na neke odluke žirija koji je dodeljivao nagrade "Najevropljanin 2007.", Žarko Korać, jedan od osnivača Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta, podneo je ostavku na svoje članstvo u toj organizaciji.

"Nakon vaše odluke da istaknutim tajkunima i simpatizerima JUL-a, stranke koja je imala otvorenu antievropsku platformu, dodelite plaketu 'Najevropljanin 2007.', molim vas da me izbrišete iz vašeg članstva", napisao je Korać u svojoj ostavci dostavljenoj i redakciji B92.

"Ne znam ko čini žiri koji je doneo pomenutu odluku i čija je ona sramota, ali ona sada ima pečat Evropskog pokreta", konstatuje Korać.

On zaključuje da ne želi da deli odgovornost za pomenutu odluku i da zato podnosi ostavku na članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: