Preminuo Vuk Obradović

U Beogradu je nakon kraće bolesti umro Vuk Obradović, osnivač i dugogodišnji predsednik Socijaldemokratije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.02.2008.

17:53

Default images

Obradović je rođen 11. aprila 1947. u selu Kondželj, u Toplici. Najviše vojne škole - Akademiju kopnene vojske, Visoku vojnopolitičku školu i Komandno-štabnu školu operative završio je u Beogradu. Bio je najbolji student, sa prosekom 10, kao i najmlađi doktor vojnopolitičkih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmlađi general sa četiri vanredna unapređenja.

Doktorirao je vojnopolitičke nauke na problemu nacionalizma (šovinizma) u jugoslovenskom društvu. Objavio je knjigu posvećenu ovoj temi i više od 50 naučnih i stručnih radova.

Aktivnu vojnu službu napustio je na sopstveni zahtev 20. maja 1992. Neposredni povod za to bilo je, kako je govorio, neispunjeno obećanje dato roditeljima tadašnjih vojnika JNA da će im se deca sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vratiti do 19. maja.

Po napuštanju vojne službe bavio se privatnim biznisom i sa nekolicinom istomišljenika osnovao Socijaldemokratiju, koja je, nakon rušenja režima Slobodana MIloševića, kao članica DOS-a, učestvovala u vlasti.

Kratko vreme Obradović je bio potpredsednik vlade i predsednik vladine Antikorupcijske komisije.

Bio je zagovornik ideje zacrtane u programu Socijaldemokratije - Srbija, zemlja socijalne pravde.

Obradović je umro prošle noći, a na izričit zahtev, biće sahranjen na Novom groblju u Beogradu u krugu porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: