M21 deo naoružanja Vojske Srbije

U tehničkom centru fabrike Zastava oružje završena ispitivanja puške M21, koja je karakteristikama zadovoljila sve kriterijume.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2008.

10:01

Default images

Ako na sledećoj sednici Vojnog saveta bude usvojen predlog o serijskoj proizvodnji puške, ona bi uskoro mogla da postane deo naoružanja Vojske Srbije, ali i da podstakne interesovanje inostranih kupaca.

Na narednoj sednici Vojnog saveta trebalo bi da bude usvojen predlog o serijskoj proizvodnji puške, što će omogućiti da postane deo naoružanja Vojske Srbije, tvrdi direktor tog preduzeća Rade Gromović.

"Puška M21, osim toga što je zamišljena da bude osnovni element u opremanju vojnika 21. veka, postaje jedan od najvažnijih izvoznih artikala naše fabrike tako da će nam puška, kao deo naoružanja Vojske Srbije, omogućiti da se lakše nađe put do inostranih kupaca", kaže on.

Puška M21 već je plasirana na tržište u Makedoniji, ali i u Iraku za potrebe međunarodnih snaga.

Puška je kalibra 5,56 mm, a u osnovi je "kalašnjikov" sistem. Proizvodi se u tri varijante, a oprema za proizvodnju je najsavremenije tehnologije, kapaciteta 25.000 komada na godišnjem nivou.

Ugovaranje posla sa Vojskom Srbije o njenom snabdevanju ovom puškom, od značaja je kako za fabriku, tako i za zaposlene.

Puška M21 predstavljena je prošle nedelje i na sajmu naoružanja u Las Vegasu, a prema rečima Gromovića - interesovanje kupaca je bilo veliko.

Cena kragujevačke puške daleko je niža od konkurentskih proizvoda.

M21 je multifunkcionalna, ima manji odskočni ugao što doprinosi većoj preciznosti, a odlično se pokazala u pustinjskim i uslovima visoke vlažnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: