Razrešenje krize sledeće nedelje?

Beograd -- Kriza u funkcionisanju istitucija mogla bi biti razrešena tokom sledeće nedelje.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Naime, predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će, početkom naredne nedelje, pozvati premijera Vojislava Koštunicu i predsednika parlamenta Olivera Dulića kako bi pronašli rešenje za novonastalu situaciju u zemlji. Predsednik parlamenta Oliver Dulić prihvatio je Tadićev poziv, dok se predsednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica, još nije oglasio tim povodom, niti je do sada bilo moguće dobiti bilo kakvu reakciju iz DSS-a.

Predsednik Srbije smatra da je neophodno da svi preuzmu svoj deo odgovornosti i da sistem u ovoj zemlji profunkcioniše na najbolji mogući način.

"Novonastala poltička situacija, nesumnjivo, zahteva najveću moguću odgovornost i ozbiljnost svih nosilaca najviših državnih funkcija, kao i stabilno funkcionisanje svih državnih institucija - i Vlade Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije", kazao je Tadić.

Tadić: Parlamentarni izbori možda u maju

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras na konferenciji o bezbednosti u Minhenu da je njegova pobeda na predsedničkim izborima važna "za sve koji veruju da je Evropa dobra za Srbiju i za Balkan".

"Učvršćivanje te pobede neće biti lako. Možda ćemo morati da imamo nove parlamentarne izbore u maju, ali znam, gradeći zajedno i ne gubeći pritom naš zajednički cilj iz vida, da možemo da doprinesemo rešenju koje je dobro za Srbiju, za region, za Evropu i bezbednost na globalnom nivou", rekao je Tadić.

Tadić najavljuje da će, najverovatnije, u utorak sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u želji da obavesti građane da je situacija sasvim stabilna.

"Ne sme biti paralize u radu ni jedne jedine institucije, ni Vlade ni Skupštine. Ali, istovremeno, još jednom da potvrdim, svaka institucija od Vlade, Skupštine, Saveta za nacionalnu bezbednost i drugih institucija u zemlji moraju da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima", zaključio je predsednik Tadić.

Predsednik Skupštine Srbije, Oliver Dulić, slaže se sa predsednikom Srbije da ne sme biti paralize u radu državnih organa, zbog čega kako kaže je i prihvatio Tadićev poziv za sastanak.

Koštunica će se sastati s Tadićem

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica sastaće se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem po njegovom povratku u zemlju, potvrđeno je agenciji Tanjug u Kabinetu predsednika Vlade.

Kako kažu u Kabinetu premijera, u trenutku kada se najavljuje protivpravno slanje Misije EU na Kosovo i Metohiju, i u trenutku kada se najavljuje da će predsednik privremene pokrajinske vlade Hašim Tači 17. februara proglasiti jednostranu nezavisnost Pokrajine, podrazumeva se i neophodan je sastanak nosilaca najvažnijih državnih institucija.

"Želim da preuzmem svoj deo odgovornosti i da dam sve od sebe da se ova kriza razreši. Očekujem da će se Skupština sastati sledeće nedelje, kao i Vlada, i da ćemo doneti odluke koje će biti za dobrobit svih građana", rekao je Dulić.

Dulić smatra da, ukoliko Koštunica odbije Tadićev poziv, to bi bio loš znak svim građanima koji žele stabilnu državu.

Na taj način, prvi čovek naše vlade bi pokazao veoma nizak stepen odgovornosti prema državi, smatra Dulić.

A kako građani Beograda, Niša i Novog Sada vide aktuelnu političku krizu i kako bi je trebalo rešiti.

Jovanović: Problem je Koštunica

Čedomir Jovanović je ocenio sinoć da je ključni problem loše političke situacije u Srbiji ponašanje Vojislava Koštunice.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u emisiji Poligraf na televiziji B92 da bi održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji bila "uklonjena glavna prepreka za njen razvoj, odnosno Koštunica".

On je izrazio očekivanje da će predsednik Srbije Boris Tadić inicirati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i ocenio da je rad vlade u poslednjih godinu dana produbio probleme u zemlji.

"Kako može politika koja je dobila podršku 2.300.000 ljudi da se povlači pred politikom koju ne podržava više niko?", upitao je Jovanović.

Dodao je da je održavnje telefonske sednice Vlade Srbije ponižavajuće, kao i nedavna hapšenja čelnika fudbalskih klubova i ocenio da je to slika nesrećne Srbije.

"Šta je danas parlamentarana većina u Srbiji, to više niko ne zna", kazao je Jovanović i naglasio da se politika u zemlji svodi na SMS poruke.

Liberalno-demokratska partija otvorena je za dogovore sa Demokratskom strankom, strankama manjina i G17 plus, rekao je Jovanović.

DS: Koštunica da zakaže sednicu Vlade

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija zatražila je danas od premijera Vojislava Koštunice da "ne blokira rad institucija" i da zakaže sednicu Vlade Srbije.

Ističući da će DS učiniti sve da ne ugrozi stabilnost zemlje, ali i da očuva evropski put Srbije, Kolundžija je u intervjuu dnevniku "Danas" rekla da trenutno ne može da navede koje konkretne poteze to podrazumeva.

Kolundžija je najavila da će DS na sastanku poslaničkih klubova sa predsednikom srpskog parlamenta Oliverom Dulićem u ponedeljak insistirati da pre zakazivanja sednice parlamenta bude održana sednica Vlade i izrazila uverenje da se na tom sastanku može postići dogovor.

"Kada smo formirali Vladu, bili smo svesni da je zbog interesa zemlje neophodno praviti kompromise. Kompromis oko odugovlačenja pristupanja Srbije EU ne može da se pravi. Ovde se postavlja pitanje političke odgovornosti za nastanak krize, ali mi nikada nećemo odustati od EU", naglasila je ona.

Karađorđević poziva na jedinstvo

Princ Aleksandar Karađorđević pozvao je sve političke faktore u zemlji na jedinstvo i zajednički interes kako bi država i njene institucije izašli iz krize.

On je upozorio da kriza može da ima trajne negativne efekte na društveni, politički i ekonomski život, a posledice fatalne za izbor daljeg puta i sudbinu našeg naroda.

Prema njegovim rečima, nosioci najviših državnih funkcija moraju da preuzmu punu odgovornost za svoje delovanje zbog boljeg života svih naših građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu