Rastu kamate, berza "u crvenom"

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 10,75%. Akcije na Beogradskoj berzi u padu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.02.2008.

14:43

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da su ekonomske perspektive Srbije u 2008. pod snažnim uticajem niza neekonomskih faktora koji se, pre svega, tiču političke neizvesnosti u zemlji i ukazao da je današnje povećanje referentne kamatne stope na 10,75 odsto usmereno na smanjenje javne potrošnje. Indeks Beogradske berze Belex15 i današnji trgovački dan završio je u minusu većem od četiri odsto.

Govoreći o perspektivama srpske ekonomije, Jelašić je na konferenciji za novinare naveo da je ona pod uticajem spoljnih faktora, kao što su turbulencije na svetskim tržištima robe, novca, kapitala i meteoroloških uslova, a u interne faktore ubrojao je političku neizvesnost u zemlji.

Guverner NBS je ocenio da današnje povećanje referentne kamatne stope ne bi trebalo da dovede do poskupljenja kredita građana, mada je priznao da banke sada imaju opravdanje da povećaju kamate.

Jelašić smatra da one, i pored referentne kamate NBS od 10,75 odsto, to neće učiniti zato što bi povećanjem kamata ugrozile svoju poziciju i umanjile konkurentnost na tržištu.

Beogradska berza počela je današnje trgovanje "u crvenom" i već posle pola sata indeks najlikvidnijih akcija Belex15 bio je u minusu 2,6 odsto. Sve tri akcije sa A listinga jutros su u minusu - Tigar [TIGR] 3,2 odsto, Sojaproterin [SJPT] 1,9 odsto i Energoprojekt holding. Opširnije na stranicama Biz B92.

Cvetković: Podizanje kamate jača dinar

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će podizanje referente stope Narodne banke Srbije na 10,75 odsto uticati na jačanje dinara i smanjenje likvidnosti, odnosno borbu protiv inflacije.

Podizanje referentne kamate za 0,75 procentnih poena, za koje je glasao i član Ministartva finansija u Monetarnom odboru NBS-a je u funkciji smanjenja posledica koje mogu da izazovu političke turbulencije u Srbiji, kazao je on novinarima.

Sa stanovišta visine budžetske protrošnje, nije bilo potrebe za takvom merom pošto u januaru nije bilo visoke potrošnje i zabeležen je suficit budžeta od12,7 milijardi dinara, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, politička kriza bi, teoretski, mogla da utiče na slabljelnje dinara, a da li će se to desiti ili neće, u domenu je špekulacija.

"Politička kriza i, uopšte nesigurnost, jesu jedan od faktora koji investitori uzimaju u obzir prilikom o ulaganju", naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: