Čestitke Tadiću iz regiona

Predsednici Hrvatske i Crne Gore i zvaničnici Republike Srpske čestitali Borisu Tadiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.02.2008.

13:28

Default images

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić je Tadiću čestitao u svoje i u ime građana Hrvatske. "Tadićeva pobeda znači da će Srbija ići u susret budućim događajima, među kojima će nesumnjivo biti i teških i traumatičnih, na čelu s političarem koji njenu budućnost ne vidi u izolaciji i radikalizaciji, nego u zajedništvu sa demokratskim zemljama regiona i Evrope i u saradnji sa svetom", naveo je Mesić.

Hrvatski predsednik je naglasio da Hrvatska ostaje privržena i dosadašnjem cilju, a to je puna normalizacija prilika u jugoistočnoj Evropi i odnosa među državama nastalim na tlu bivše Jugoslavije.

"U tom kontekstu posebnu važnost pridajem odnosima s Republikom Srbijom", istakao je Mesić i ocenio da u razvijanju tih odnosa posebnu ulogu mogu da odigraju nacionalne manjine, a da će Hrvatska svojim odnosom prema Srbima u Hrvatskoj dokazati svoju demokratsku zrelost.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je danas Borisu Tadiću ponovni izbor za predsednika Srbije, ocenivši da je njegova pobeda "garancija" evropskog puta Srbije i njenog prijateljstva sa susedima i državama regiona.

"U nastavku takve državne politike, koju ste promovisali i u proteklom mandatu, u Crnoj Gori imate pouzdanog prijatelja i partnera, za dobro građana i naših bliskih država", naveo je Vujanović u čestitki Tadiću.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, takođe su danas pozdravili pobedu Borisa Tadića na jučerašnjim predsedničkim izborima u Srbiji.

U odvojenom razgovoru sa predsednikom Skupštine Republike Srpske (RS) Igorom Radojičićem, Krivokapić i Đukanović su Tadićevu pobedu ocenili kao "dobar znak za sve države u regionu" i kao potvrdu evropskih opredeljenja građana Srbije.

U RS pozdravljena izborna pobeda Tadića

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je izbornu pobedu demokratskog kandidata Borisa Tadića, koji je ponovo izabran za predsednika Srbije.

Dodik je rekao da će Tadićeva pobeda doprineti stabilnosti, ne samo u Srbiji, nego i u RS i čitavom regionu.

Dodik je ocenio da je od velike važnosti da su izbori protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, što je potvrda da je Srbija demokratska i stabilna država s dugom tradicijom.

"Ponovni izbor Tadića, sa kojim sam i prijatelj, značiće da će se dalje unapređivati odnosi RS i Srbije, koje smo u prethodnom periodu uspostavili zajedno sa njim i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom", rekao je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, čestitajući ponovni izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije, rekao da je najvažnije da je izborni rezultat prihvaćen u Srbiji i da je poštovana volja građana.

Ukazujući na visok odziv birača, Špirić je kazao da je veoma bitno da Srbija bude stabilna i posle ovog izbornog ciklusa.

Čestitku Tadiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije uputio je i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, navodeći da su se ostvarila predviđanja da će izborni rezultat biti tesan.

"Nadamo se da će Srbija imati stabilne institucije što je interes i RS. Srbija se nalazi pred velikim iskušenjem zbog rešavanja statusa Kosova i zato je potrebno da ima svoje institucije u punom kapacitetu", kazao je Bosić.

Ocenjujući da je ključ izbora bio u visokom odzivu birača, predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da je ovo tek "početak ozbiljne političke situacije u Srbiji".

"Pobednik ovih izbora, stari novi predsednik, imaće odmah nakon nekoliko dana pred sobom krupne izazove definitivnog rešavanja pitanja Kosova", rekao je Ivanić.

On je naveo da je veoma važno da se očuva jedinstvo u Srbiji i da se prihvati izborni rezultat.

Pupovac: Tadićeva pobeda u interesu svih Srba

Poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da je izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije apsolutni interes Srba kako u Srbiji tako i van nje.

Pupovac je u kraćoj izjavi za Betu podsetio da je srpska zajednica u Hrvatskoj u predizbornoj kampanji podržala upravo Tadića, jer smatra da je njegov izbor najbolji za ono što Srbija danas treba kako u pogledu potrebnih reformi, tako i u pogledu približavanja Evropskoj uniji, ali i u pogledu Kosova.

"Mislimo da se jedino sa takvom politikom može osigurati bolja perspektiva života u Srbiji u narednom periodu, da se mogu zaštititi interesi Srba i Srbije na Kosovu i da se može osigurati ubrzano priključivanje EU", rekao je Pupovac.

On je dodao i da je izbor Tadića za predsednika apsolutni interes svih Srba koji žive van Srbije, "jer snažna, demokratska i proevropski orijentisana Srbija može biti jedina garancija dobrog položaja Srba u susednim zamljama, povratka izbeglica i generalno otvaranja prostora za rešavanje pitanja koja su ostala nerešena nakon proteklog rata".

Na pitanje kako će se u narednom periodu odvijati međudržavna saradnja između Hrvatske i Srbije, Pupovac je kazao da će ona teći zavisno od toga šta će se u godinama koje dolaze događati u nizu područja od interesa za obe zemlje.

"No uveren sam da će se ta saradnja proširiti, da će se prostor saradnje u različitim područjima otvoriti i da će to biti prilika za drugačije odnose između Hrvatske i Srbije, ali i Srba i Hrvata, nego što smo ih imali u proteklih petnaestak godina", zaključio je Milorad Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: