Insajder: Svojina nad igračima

Treći nastavak novog serijala emisije Insajder se bavi temom "vlasništva" nad pojedinim fudbalerima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2008.

09:47

Default images

Insajder otkriva kako je veliki broj kriminalaca ušao u posao sa fudbalom, tražeci još jedan način da brzo zarade novac, ali i da najlakše operu pare zarađene prodajom droge i švercom. Ljudi sa kriminalnim dosijeom, osim toga, preuzeli su neke fudbalske klubove i poslednjih godina postali fudbalski menadžeri koji, na prodaji fudbalera, zarađuju stotine hiljada evra.

Osim zvaničnih i licenciranih fudbalskih menadžera, u posao kupoprodaje fudbalera u Srbiji, još od druge polovine devedesetih, uključile su se brojne kriminalne grupe, kako bi, u unosnom poslu, oprale velike iznose novca.

Oni, najčešće, izaberu nekog fudbalera, ponude mu mesečno finansiranje koje je mnogo veće nego što može da mu plati klub, obezbede fudbaleru dobar auto, ponude mu zaštitu, ali i nezaboravan provod.

Ako igrač na to pristane, po privatnom ugovoru postaje njihovo vlasništvo.

Posle prodaje igrača u inostranstvu, od transfera kriminalci uzmu desetine puta više nego što su u nekoliko godina uložili.

Svoje fudbalere, prema saznanjima policije, do 2003. godine imali su i pripadnici zemunskog klana.

Među njima su bili i prvotimci FK Partizan Danko Lazović i Dragoljub Jeremić.

Danko Lazović, u eskluzivnom razgovoru za Insajder, kaže da je vođu zemunskog klana Dušana Spasojevića upoznao sa 13 godina na malom fudbalu, ali demantuje da je imao ugovor sa njim.

U akciji Sablja, Lazović je priveden na informativni razgovor u policiju, kako bi objasnio svoje veze sa pripadnicima klana, i kaže da je bio iznenađen.

"Ja sam isto pitao, objasnite mi razlog zbog kog sam ja ovde, onda trebate pohapsiti pola Beograda jer su svi dolazili tamo, ja sam igrao fudbal. Ja nisam radio poslove, ja ne znam šta da vam kažem. Da li sam poznavao ljude, ljude sam poznavao, to nije nikakav problem, ali ja ništa više od toga ne znam jer sam ja igrao fudbal sa njima", rekao je Lazović za Insajder.

Insajder otkriva sve mehanizme koje kriminalne grupe koriste kako bi zaradile na fudbalu, ali i kako su pojedini klubovi, uz pomoć menadžera, oštetitili državu za desetine miliona evra.

Drugu epizodu serijala "Pravila igre", možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: