Sejdiu: Očekujemo podršku Vatikana

Priština -- Kosovska javnost poklonila je veliku pažnju jučerašnjoj poseti predsednika Kosova Fatmira Sejdiua Papi Benediktu XVI.

Izvor: B92
Podeli

Papa Benedikt XVI je pokazao veliko poznavanje situacije, događaja i odluke koju se Kosovo priprema ubrzo da donese, izjavio je kosovskim medijima predsednik Fatmir Sejdiu nakon sustreta sa vrhovnim poglavarom katoličke crkve.

"Naravno, u razgovoru sam izneo i odlučujuće momente koji nas očekuju - da će Kosovo doneti odluku o nezavisnosti. Očekujemo da i Sveta stolica bude jedna od važnijih podržavalaca ove nezavisnosti" , rekao je Sejdiu.

Sem uopštenih diplomatskih formulacija u saopštenju Vatikana o susretu Pape s kosovskim predsednikom koji su preneli prištinski mediji nije moguće izvlačiti stavove Vatikana u vezi sa kososvskim statusu.

U međuvremenu, na političkoj sceni u Prištini, sudeći po izjavama najviših zvaničnika sve je spremno za konačnu odluku.

Premijer Hašim Tači rekao je da je Kosovo spremno da već danas bude nezavisno. On je još jednom ponovoio da Kosovo zna dan nezavisnosti i građani Kosova će na vreme biti o tome informisani.

Zbog čvrstog insistiranja Zapada da ne žuri sa saopštavanjem datuma za proglašenje nezavisnosti, zbog drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, Priština je do sada "držala u rukavu" datuma kada će Skupština Kosova usvojiti deklaraciju o nezavisnosti .

Od ponedeljka, prema opštem utisku posmatračkih krugova, treba očekivati ubrzani razvoj događaja, kao i novo računjanje vremena kada je reč o statusu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu