Papa Benedikt XVI primio Sejdiua

Papa Benedikt XVI razgovarao je danas sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom o situaciji u toj pokrajini.

Izvor: Beta

Subota, 02.02.2008.

08:32

Default images

"Audijencija najviše institucionalne vlasti aktuelne Autonomne pokrajine Republike Srbije, pod administracijom UN na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244, ne predstavlja nikakvu promenu stava Svete stolice po pitanju konačnog pravnog statusa Kosova", istaknuto je u saopštenju Pres službe Svete stolice.

Što se tiče eventualne deklaracije o nezavisnosti Kosova, Sveta stolica će, kako je navedeno, sa posebnom pažnjom pratiti razvoj događaja na licu mesta, a u svojoj proceni "imaće u vidu usmerenje međunarodne zajednice".

Sveta stolica navodi da je papa Benedikt XVI Sejdiua primio pre svega radi izražavanja "bliskosti svom narodu koji živi u toj regiji, u kojoj je hrišćanstvo prisutno još od prvih vekova naše ere.

Katolička crkva, kako je precizirano, u južnoj srpskoj pokrajini trenutno ima oko 65.000 vernika i pruža pomoć na zdravstvenom i edukativnom polju u korist svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku i religioznu pripadnost.

"Sveta stolica ne propušta nijednu priliku da pozove sve na pomirenje, pravdu i mir. U ovom slučaju, naglašava ono što je Sveti otac rekao u govoru Diplomatskom koru 7. januara 2008, kada je poželeo da bude garantovana bezbednost i poštovanje prava svih koji žive u pokrajini, da bi se tako konačno uklonila opasnost od nasilnih sukoba i ojačala evropska stabilnost", istaknuto je u saopštenju Pres službe Vatikana.

Koha ditore: Nezavisnost za dve do tri sedmice

I dok se kosovski zvaničnici nalaze u diplomatskoj ofanzivi, prištinski mediji se i dalje bave mogućim datumom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nezavisnost pokrajine mogla bi biti proglašena za dve do tri sedmice, objavio je danas prištinski dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na informacije dobijene u Vladi Kosova.

Kako prenosi list, prvo će Skupština Kosova na sednici koja će najverovatnije biti održana narednih nedelja, formalno usvojiti "Deklaraciju nezavisnosti", da bi zatim par nedelje kasnije bila organizovana proslava proglašavanja nezavisnosti.

Istovremeno će, kako navodi "Koha ditore", večina zemalja priznati nezavisnost Kosova, tako da će predstavnici tih zemalja biti pozvani na proslavu.

Izvori dnevnika u vladi ističu da će nezavisnost biti proglašena pre usvajanja Ustava i državnih simbola Kosova.

Te informacije je za "Koha ditore" potvrdio i jedan neimenovani zapadnoevropski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: