Bez participacija za neke građane

Za građane čija su primanja ispod minimalnih zarada ukida se participacija za preko dvadeset zdravstvenih usluga.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

14:19

Default images

Da bi zdravstvena zaštita bila što dostupnija svim kategorijama stanovnika, Vlada Srbije je dala saglasnost da se od od plaćanja participacije dodatno oslobode i svi zaposleni, penzioneri, zemljoradnici, privatni preduzetnici, čiji su mesečni prihodi manji od minimalne zarade u Republici.

Do sada su plaćanja participacije bili oslobođeni ratni invalidi, slepa i trajno nepokretna lica, nezaposleni, lica bez penzije i druge kategorije socijalno ugroženog stanovništva.

Novom odlukom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), ova lista je proširena, i plaćanja su sada oslobođeni i svi oni čija su mesečna primanja ispod utvrđene minimalne zarade

"Ako neko živi sam, onda je to prihod od 11.600 dinara, ukoliko ima članove porodice onda je to 75 odsto od ovog iznosa, znači negde oko 8.000 dinara po članu domaćinstva, znači svako ko ima prihode ispod ovog iznosa neće plaćati nikakvu participaciju", kaže direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović.

Građani koji ispunjavaju pomenute uslove, trebalo bi da u matičnoj filijali ispune obrazac, uz dokaze o svojim prihodima.

Za penzionere je to ček od penzije, za zaposlene potvrda o prihodima. Na taj način biće im izdata potvrda da su oslobođeni participacije

"Sa ovom potvrdom koju prezentuju zdravstvenoj ustanovi neće plaćati bilo kakvu participaciju kada je u pitanju usluga u Domu zdravlja, ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko je u pitanju bolnički dan, ukoliko je u pitanju specijalistički pregled", rekla je Vukajlovićeva.

Isto važi i ako je u pitanju participacija za implantat, veštački kuk ili pejsmejker.

Ovom odlukom nije obuhvaćeno oslobađanje plaćanja participacije kada su u pitanju lekovi. Međutim u RZZO-u očekuju, da će već polovinom februara i takva odluka biti usvojena.

Građani koji ispunjavaju pomenute uslove, trebalo bi da u matičnoj filijali ispune obrazac uz dokaze o svojim prihodima i tako dobiju potvrdu da su oslobođeni participacije. Gostujući u našim vestima u 16., ministar zdravlja Tomica Milosavljević, istakao je da je ovo prirodan nastavak sprovođenja Zakona o zdravstvenom osiguranju

"To je značajno zato što je to ravnomernija i ravnopravnija podela tereta. Koliko tačno ima tih građana, to ćemo znati po zahtevima 43:50/ 43:59 Ja sam siguran da će u 2008. godini, građani koji najviše trpe zbog svog socijalnog statusa moći da osete boljitak", rekao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: