Produžena zabrana izvoza žitarica

Ministar poljoprivrede najavljuje da će zabrana izvoza ratarskih kultura biti produžena do nove žetve.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

14:58

Default images

Slobodan Milosavljević je novinarima u Narodnoj banci Srbije rekao da Srbija raspolaže sasvim dovoljnim količinama osnovnih ratarskih kultura do iduće žetve i berbe, iako je zasejano 480.000 tona, pošto im vremenski uslovi idu u korist.

Milosavljević je ukazao da će i pri prosečnim prinosima Srbija ove godine imati od 1,6 do 1,7 miliona tona pšenice, što je dovoljno ne samo za pokriće sopstvenih potreba Srbije, već i - uz neke male ali prelazne zalihe - dovoljno čak i za izvoz.

Ministar očekuje da će svi oni koji čuvaju pšenicu i kukuruz, te ratarske kulture izbaciti na tržište, jer će se silosi i ambari prazniti za novu berbu, tako da će povećanje ponude stabilizovati i malo sniziti cenu.

Milosavljević kaže da je ubeđen da bi cene bile mnogo više da nije bila uvedena zabrana izvoza, pošto je trend tokom letnjih meseci bio takav da bi do kraja godine sve raspoložive količine, pre svega pšenice i kukuruza, otišle van zemlje i danas bi morali da ih uvozimo i plaćamo još veću cenu.

On je ukazao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije imala potrebu da uvozi ratarske kulture jer su kompletne potrebe podmirene iz domaćih izvora.

Milosavljević je naglasio da hrana u svetu nikad više neće biti jeftina - zbog rasta tražnje, korišćenja žitarica za proizvodnju bioenergije i rasta cene energenata koji su značajni input u proizvodnji hrane.

On je najavio da u narednim nedeljama očekuje početak plasmana đubriva iz japanske donacije, vredne 3,7 miliona dolara, koje će biti jeftinije jer će biti oslobođeno poreza na dodatnu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: