Irak planira snabdevanje EU gasom

Zvaničnici EU i Iraka razgovarali o snabdevanju Evropske unije prirodnim gasom sa ogromnog iračkog nalazišta "Ekas".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

15:39

Default images

Irački ministar za naftu Husein al-Šahristani jutros se sastao sa komesarom EU za spoljne poslove Benitom Ferero-Valdner, a za kasnije je zakazan sastanak sa komesarom za energetiku Andrisom Pibalgsom, prenela je agencija DPA.

Glavna tema razgovora bio je plan transporta prirodnog gasa sa nalazišta "Ekas" na jugu Iraka u EU putem "arapskog gasovoda", koji će, kad bude završen, povezivati Egipat, Liban, Jordan, Siriju i Tursku.

Gas bi potom bio transportovan do Evrope putem gasovoda "Nabuko", čija je izgradnja u planu, a koji će povezivati Tursku i Austriju preko Bugarske, Rumunije i Mađarske.

EU trenutno u velikoj meri zavisi od uvoza prirodnog gasa iz Rusije, pa zato želi da proširi izvore snabdevanja. Al-Šahristani je posle sastanka sa Benitom Ferero-Valdner izjavio da je "Irak posvećen pokrivanju energetskih potreba EU."

Unija je, s druge strane, za pomoć Iraku u 2008. godini izdvojila 76 miliona evra, a doprineće i izgradnji civilnih institucija, obezbeđujući stručnjake i obuku.

Ukupna vrednost trgovine između EU i Iraka je 2006. iznosila oko 6,3 milijarde evra, a balans je daleko na strani Iraka, koji godišnje u Uniju izvozi naftu u vrednosti od oko pet milijardi evra. EU je, posle SAD, drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: