Istraga za ratne zločine u Morinju

Viši sud u Podgorici doneo je rešenje o pokretanju istrage za ratne zločine u logoru u mestu Morinj kod Kotora.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

11:42

Default images

Istraga je pokrenuta protiv šest državljana Crne Gore koji se terete da su 1991. i 1992. godine počinili ratni zločin u tom logoru, u kome su bili zatvoreni državljani Hrvatske. Bivša JNA je u to vreme vodila ratne operacije na području Dubrovnika, a u Morinju je otvorila, kako je ranije označavano, sabirni centar.

Istraga je pokrenuta protiv bivših pripadnika JNA Mladena Govedarice iz Herceg Novog, Bora Gligića i Iva Menzalina iz Kotora, Zlatka Tarlea, koji je ranije živeo u Kotoru, a sada živi u Beogradu, Špira Lucića iz Igala i Iva Gojnića iz Bara.

Oni su, prema obrazloženju u rešenju o pokretanju istrage, koje danas prenose podgorički listovi, osumnjičeni da su u Morinju prekršili pravila međunarodnog prava za vreme trajanja ratnog sukoba i time počinili ratni zločin.

Oni su, prema obrazloženju sudije Radomira Ivanovića, zatvorenike u Morinju mučili, nečovečno postupali prema njima i nanosili im "velike patnje" i telesne povrede.

Zatvorenici nisu maltretirani i mučeni samo fizički, već su bili izloženi i psihičkom iscrpljivanju.

Mladen Govedarica je osumnjičen da je izdavao naređenja za mučenja u Morinju.

Neki listovi su danas objavili imena 160 zatvorenika iz logora Morinj.

Državni tužioci Crne Gore i Hrvatske ranije su postigli sporazum o punoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Crnogorsko državno rukovodstvo se, takođe, ranije izvinilo hrvatskim državljanima koje su tokom ratnih operacija državljani Crne Gore, kao pripadnici JNA, na duborovačkom ratištu zlostavljali i pljačkali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: