"Koštunica da ostavi politiku"

Analitičari smatraju da bi premijer Srbije trebalo da "digne ruke" od politike zbog izjave da ne zna da li će izaći na izbore.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

16:21

Default images

Izjava predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice da nije stigao da razmisli da li će u nedelju da izađe na izbore, za političke analitičare predstavlja stav koji premijer ima prema predstojećim izborima. „Predsednik Vlade koji apstinira na izborima trebalo bi da digne ruke od politike“, poručuju neki od njih.

Za razmišljanje, premijeru je ostalo više od 48 sati, ali ne dele svi stav da je u ovom slučaju uopšte bilo mesta za takve vrste dilema.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da je predsednik DSS-a i premijer, ako je već izneo takvu dilemu, morao da objasni i zbog čega je ima.

"Ne izaći na izbore znači prezir prema svemu tome. On može da izađe da glasa kako hoće, da preda prazan listić, ali predsednik Vlade koji je teorijski na to mesto došao na osnovu izbora da kaže da ga ne interesuju izbori, da li se on time povukao iz politike. Apsitinencija kod običnih ljudi se da razumeti, mada je pogrešna, ali ako predsednik Vlade apstinira i smatra da je nezainteresovan, onda treba da digne ruke od politike", smatrra Dimitrijević.

Svojom neodlučnošću Vojislav Koštunice, kako tvrdi, docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović, demonstrira koliko ove izbore ne vidi kao presudne.

"Ja mislim da je taj komentar na neki način naučen od njegovog prethodnika, ako se sećate 2002. godine je Zoran Đinđić rekao nešto slično kada su ga pitali hoće li ići da glasa na izbore, kada je Koštunica učestvovao kao kandidat. Dakle, time se ustvari pokazuje da Koštunica smatra da su ovi izbori za njega nebitni i da tim ličnim činom hoće da potvrdi kako on ne želi da pruži podršku ni jednom ni drugom kandidatu", objašnjava Pavlović.

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, urednica produkcije VIN, Gordana Suša, izjavila je da je Koštunica time što je rekao da ne zna da li će glasati u nedelju podršku dao Tomi Nikoliću.

"Izbori to je vrhunac demokratije, to je suština svake demokratije da se građani izjašnjavaju, a aktuleni premijer kaže nisam o tome ni razmišljao, ne znam ni da li ću da idem. Što bi rekao Tokvil istorija je puna galerija slika u kojoj ima puno kopija, a malo originala", kazala je Suša.

Gordana Suša navodi i da je Koštunica tačno procenio trenutak kada i kako će svog koalicionog partnera na najgori mogući način povrediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: