Info / Izbori 20

Tadić: Srbija se Kosova neće odreći

Cernica -- Boris Tadić posetio najmanju srpsku enklavu u Cernici kod Gnjilana, na Kosmetu, s porukom da se Kosova nikad neće odreći.

Izvor: Tanjug

On je dodao da će, kao predsednik, učiniti sve da Srbi i Srbija postoje na Kosovu i Metohiji. Tadića su u Cernici u školskom dvorištu dočekali preostali Srbi - 52 dece sa roditeljima i rođacima, u narodnim nošnjama, s pogačom i solju, uz razapetu veliku zastavu Srbije i himnu "Bože, pravde", koju je predsednik Srbije otpevao s njima.

"Kosovo mora da nas ujedinjuje i samo zajedno, jedinstveno, možemo da obezbedimo sigurnu i bolju budućnost za sve. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije", poručio je Tadić.

On je dodao da pri tom neće gurati zemlju u ratove, već će tragati za mirnim rešenjem kroz pregovore.

Tadić je naglasio da se mora brinuti o ljudskim životima, jer interes države mora biti interes svakog našeg čoveka.

"Mi se našeg Kosova i naših ljudi nikada nećemo odreći i ja ću učiniti sve da mi postojimo ovde i da Srbija postoji ovde", poručio je Tadić.

Osvrćući se kratko na pitanje misije EU na Kosovu, Tadić je rekao da svako ko hoće da dođe u Pokrajinu da omogući sigurnost i bezbednost može da dođe samo "kroz Savet bezbednosti UN".

Zahvaljujući Srbima u Cernici na dočeku, Tadić je rekao: "Zahvalan sam vam zbog svega, i kada odigrate kolo i kada otpevate pesmu i himnu i kada se radujete i kada obučete jelek i opanke".

Obraćajući se deci u Cernici sa kojom se prvi put sreo 2005, Tadić je primetio: "Omalili su vam opanci, porasli ste."

Tadić je zahvalio devojčici Slobodanki Tasić na iskrenom pismu koje je on pročitao na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu i poklonio joj knjigu svog omiljenog pisca Miloša Crnjanskog, rekavši: "Srbija kroz vas živi na Kosovu."

Predsednik Srbije doneo je deci Cernice darove - laptop, lopte i dresove - i igrao je košarku s njima.

Predsednik Tadić obišao je u Cernici grob dečaka Miloša Petrovića, koji je stradao u eksploziji bombe kada je imao samo četiri godine.

Komentari 20
Čitajte
Pošalji komentar