"Razgovori o vizama uspešni"

Članovi pregovaračkog tima Srbije smatraju da je početak dijaloga sa EU o ukidanju viza bio veoma uspešan.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

13:37

Default images

Posetom potredsednika Evropske komisije Franka Fratinija Boegradu počeo je dijalog za stavljanje Srbije na belu šengen listu. To znači da bi posle godinu dana pregovaranja, koliko se očekuje, građani Srbije mogli slobodno i bez viza, kad god požele, da putuju u zemlje EU.

U pitanju su ekspertski razgovori šefova odeljenja Evropske komisije za azil, migracije, kriminla i teroroizam kao i šefovi takvih odeljenja u MUP-u Srbije.

Deo srpskog tima koji pregovoara na ukidanju viza je Dražen Maravić, šef biroa MUP-a Srbije za međunarodnu saradnju.

On za B92 kaže da nam predstoji obiman posao, za koji je srpska strana priprema još od jula. Analiza stanja je već poslata na razmatranje.

"Na osnovu izveštaja Evrospke komisije Savet EU donosi odluku o stavljanju jedne države na pozitivnu ili negativnu listu, to je ono što se kolokvijalno zove bela šengen lista, zvanično pozitivna lista. To se vrši na osnovu procene stanja u ključnim oblastima, kriterijumi su određeni načelno i vrlo su fleksibilni, tumače se za svaku državu pojedinačno, da pojasnim kriterijumi su isti za sve ali se njihovo ispunjenje ceni za svaku državu i za svaki konkretan trenutak. Specifičnosti za Srbiju neke posebne nema ali je jasno da će se dijalog voditi o bezbednosti dokumenata, o kontroli granica i ilegalnih migracija, o readmisiji i generalno stanju javnog reda i mira“, kazao je Maravić.

Jedan od ključnih uslova kako bi se Srbija konačno našla na beloj šengen listi što znači da građani slobodno i bez viza mogu da putuju u zemlje EU kad god požele, je bezbednsot svih dokumenata od lične karte i pasoša do vozačke dozvole.

"Sva dokumenta i njihova bezbednost jesu uslov za dolazak na pozitivnu listu EU. Radi se o tome da se svaki od ovih kritrerijuma razmatraju sa aspekta putovanja i isključivo sa aspekta putovanja, znači da li će dovesti ukidanje viznog režima za naše građane do bilo koje negativne posledice za bilo koju članicu EU. Mi im tvrdimo da neće, argumentovano smo to i pokazali i u izveštaju koji smo pripremili. Pre svega će se o tome voditi razgovor, kako da to kvantifikujemo na način da obe strane dođu do saglasnosti da je to moguće učiniti. U tom slislu i nove putne isprave, lična karta, pasoš, nova vozačka dozvola, saobraćajna dozvola, registarska tabilica za automobile, sve to igra veoma važnu ulogu", objasnio je Maravić.



Potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini, koji je juče u Beogradu predvodio tim EU, izjavio je u intervjuu Fonetu da je Unija "otvorila vrata" Srbiji i da se nada da će vlasti i građani Srbije potvrditi svoju posvećenost EU i prihvatiti njenu ponudu.

"Mi otvaramo naša vrata, ali kada neko otvara vrata, neko drugi bi trebalo da odluči da li želi da uđe ili ne. Nadam se da će Srbija odlučiti da uđe i prihvati našu ponudu", rekao je Fratini.

Govoreći o početku dijaloga o ukidanju viznog režima, Fratini je rekao da će rezultati pregovora biti konkretna mogućnost da građani Srbije nesmetano putuju šengenskim prostorom, ali kada će se to dogoditi, zavisi isključivo od Srbije i njene želje da potvrdi svoju evropsku opredeljenost.

Đelić: Nastavak pregovora sledeće nedelje

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je danas da će međuresorska grupa Vlade Srbije koja se bavi ukidanjem viza sledeće nedelje otputovati u Brisel na nastavak tehničkih pregovora sa Evropskom komisijom.

Đelić je novinarima izjavio da će u Briselu biti razrađeni elementi, koji su zacrtani juče u Beogradu na sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije Frankom Fratinijem.

"Cilj je da kada jedna velika misija Evropske komisije dođe od 10. do 14. marta ove godine imamo sve odgovore na pitanja, povodom uslova koje Srbija treba da ispuni da bi se do kraja godine ukinule vize", izjavio je Đelić.

Đelić i Fratini otvorili su juče u Beogradu razgovore o ukidanju viza građanima Srbije koji putuju u zemlje Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: