Vlada očekuje tekst sporazuma sa EU

Vlada očekuje da do kraja nedelje dobije tekst političkog sporazuma o saradnji sa Evropskom unijom, kaže Slobodan Samardžić.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.01.2008.

08:50

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju je najavio da će Vlada pažljivo razmotriti, analizirati i potom izraditi svoj tekst. Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije, Samardžić je rekao da ga brine sam naziv sporazuma i da treba videti da li je on na nižem nivou od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o kojem je Srbija pregovarala sa EU.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da je, u skladu sa zaključcima sa sastanka u Briselu, novost u tom sporazumu to što se prvi put sve zemlje članice Unije slažu da Srbija postane članica EU.

Kao drugi element Đelić je naveo stav svih članica Šengenskog sporazuma da Evropska komisija treba da unapređuje dijalog sa Srbijom o ukidanju viza. Đelić je dodao da očekuje da bi građani Srbije mogli 2009. godine da putuju bez viza.

"Ako se u ponuđenom sporazumu navode ta dva elementa - da Srbija treba da postane punopravni član EU i o ukidanju viza, onda je to veoma važna vest i korak za Srbiju", kazao je Đelić.

Samrdžić je rekao da je Vlada danas konstatovala da u velikom broju zemalja postoji raspolaženje da proces rešavanja statusa Kosova privedu kraju prihvatanjem nezavisnosti koju bi proglasile privremene institucije, kao i da se spekuliše različitim datumima kada bi to moglo da se desi - između 6. februara i 15. marta.

"Ali, prema Vladinim informacijama, stvari ni približno nisu privedene kraju, jer među samim učesnicima koji treba da proglase nezavisnost postoji još dosta problema, a ni sama EU nije raščistila sa pravnim osnovom misije koju treba da uspostavi na Kosovu", rekao je Samardžić.

Prema njegovoj oceni, ceo proces proglašenja nezavisnosti počeo bi uspostavljanjem misije EU na Kosovu.

Samardžić je dodao da je Vlada konstatovala da ima još osnova da se održi državna politika koja je i do sada vođena i da se bori za opstanak Kosova u okviru Srbije i da će sve učiniti da tako bude.

Samardžić je rekao da je Vlada normalno i uobičajno funkcioniše nakon jučerašnje odluke Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije da ne podrži kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima Borisa Tadića.

On je dodao da je, u sklopu razmatranja izveštaja o situaciji vezanoj za Kosovo i o EU, Vlada raspravljala i o predsedničkim izborima.

Upitan da li očekuje da će Vlada Srbije opstati nakon predsedničkih izbora, Samardžić je rekao da Vlada treba da opstane zato što funkcioniše "na dobro naroda".

Vlada, odnosno koalicija je uhvatila zalet i počela da rešava na dobar način mnoge stvari u svim segmentima društva, uključujući i Kosovo i EU, dodao je on.

"Ponudom o sporazumu Srbiji otvorena vrata EU"

Rasim Ljajiæ (FoNet, arhiva)
Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da se "poslednjom ponudom EU o potpisivanju političkog sporazuma, Srbiji širom otvaraju njena vrata".

"EU je time favorizovala Srbiju u odnosu na druge zemlje regiona. Za godinu biće ukinute vize, moći ćemo slobodno da putujemo širom Evrope, a građani će prvi put konkretno osetiti prednosti evropskih integracija", rekao je Ljajić za današnje Novosti.

On je kazao da ćemo "samo u slučaju Tadićeve pobede sigurno imati ubrzani put ka EU, bolji život".

"U slučaju da pobedi Nikolić, ne samo da će se taj evropski proces zaustaviti, nego će posledice po državu biti dalekosežne. EU će reći da je to izbor naših građana, ali da oni ne žele da vide takvu Srbiju u njihovom društvu".

Na pitanje da li je Ratko Mladić stopirao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ili postoje neki drugi razlozi, Ljajić je odgovorio da "sada imamo apsolutno većinsko raspoloženje u EU da Srbija čini sve da uhapsi Mladića i izruči ga u Hag".

Holandija: Blokirali smo SSP zbog Haga

Holandija je blokirala potpisivanje SSP sa Srbijom jer je preduslov puna saradnja s Haškim tribunalom, izjavio je Maksim Ferhagen.

"Dakle, ovo što smo ponudili nije prelazni Sporazum o stabilizaciji i priključivanju, već politički dijalog koji otvara mogućnost za priključivanje Evropi u budućnosti", rekao je ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen u intervjuu frankfurtskim Vestima. On je dodao da je Savet ministara EU zauzeo stav da je za potpisivanje neophodna puna saradnja s Haškim tribunalom".

"Mislim da je Evropska unija jasno dala do znanja da mi ne samo da želimo da ponudimo evropsku perspektivu Srbiji, već takođe planiramo integraciju Srbije u evropske strukture i njeno uključivanje u EU", rekao je on. Prema njegovim rečima, to je moguće ukoliko se prihvate evropski kriterijumi i vrednosti, a Srbiji se ovim dokumentom nudi politički dijalog i dijalog o ukidanju viza.

Upitan da li na saradnju Srbije i EU može da utiče i rezultat predsedničkih izbora, šef holandske diplomatije je poručio da je na srpskom narodu da odluči za koga će da glasa.

"Ono što smo mi učinili, to je da smo otvorili mogućnost da se Sporazum potpiše posle izbora. Dakle, na narodu je da li će izabrati proevropsku perspektivu, sa mogućnošću ekonomske razmene, političkog dijaloga. Srbi sada treba da se opredele da li su za Evropu ili protiv nje", rekao je Ferhagen u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Plasnikova: Politički sporazum korak ka EU

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik odbacila je, u intervjuu za današnji bečki Kurir, ocenu da je politika Evropske unije, prelaznim sporazumom koji je ponudila Srbiji, doživela neuspeh.

"Prelazni sporazum, koji bi 7. februara mogao biti potpisan, jeste prvi dokument u kojem se govori o mogućem budućem članstvu Srbije. To je ponuda Srbiji koja treba da donese slobodnu trgovinu, liberalizaciju viznog režima i saradnju u obrazovanju", rekla je ona.

Plasnikova je naglasila da je to njeno mišljenje, ali da to smatraju i proevropske snage u Srbiji.

Na konstataciju lista da Evropska unija svojevremeno nije bila toliko stroga prema Hrvatskoj i na pitanje da li se primenjuju dvostruki aršini, Plasnikova je rekla da se ona zalagala da se prema Srbiji postupa isto kao što se ranije postupalo prema Zagrebu.

"Za pomirenje na Balkanu važno je da postoji individualizacija krivice. Ratni zločinci moraju biti izvedeni pred Tribunal. Ne sme postojati kolektivno kažnjavanje", poručila je šefica austrijske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: