"Prva avansna uplata iz Iraka"

Iz Iraka je, na osnovu ugovora o izvozu vojne opreme i naoružanja, stigla prva avansna uplata, potvrdio ministar odbrane.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

16:54

Default images

Sve fabrike namenske industrije u Srbiji će deo te uplate dobiti najkasnije sledeće sedmice, izjavio je danas u Kragujevcu Dragan Šutanovac. Podsetivši da je ukupna vrednost tog ugovora 236 miliona dolara, Šutanovac je rekao da će "Zastava oružja" u ovoj godini prodati proizvode za oko pet miliona dolara i da će već narednih dana dobiti million dolara, kao deo od već pristigle avansne uplate.

"U okviru ugovorenog izvoza oružja i vojne opreme u Irak 'Zastava oružje' će u ovoj godini na tom tržištu prodati 18.000 pištolja CZ 99 od čega će 3.000 biti posebno rezbareni i gravirani jer su namenjeni državnicima i drugim važnim ljudima u toj zemlji", najavio je Šutanovac prilikom obilaska kragujevačke fabrike.

Prema njegovim rečima, puška M21, rađena po NATO standardima, u toku narednog meseca, ako ne i već sutra, ući će u naoružanje Vojske Srbije, a postoji mogućnost da se količina od 1.500 tih pušaka poveća.

Ocenjujući da se proizvodi "Zastava oružja" i izvoze i uvoze na osnovu političkih odluka, Šutanovac je rekao "da ukoliko mi u Srbiji rešimo da budemo neprijatelj zapadnom tržištu uopšte, bojim se da će uopšte doći do realizacije potpisanih ugovora o izvozu".

U razgovoru s rukovodstvom fabrike, Šutanovac je izrazio ubeđenje da oružari Srbije imaju šansu jer imaju dobar proizvod i da se ukupni spoljnotrgovinski deficit može smanjivati.

Ministar odbrane nije želeo da daje procenu o višku zaposlenih u kragujevačkoj fabrici oružja, ali je rekao da rukovodstvo i sindikat predlažu socijalni program za oko 200 radnika.

"Raduje me što možemo da povećamo kapacitete jer ćemo imati nove poslove, pre svega za izvoz u arapske zemlje koje su zainteresovane da trguju sa Srbijom, pored američkog gde se posredstvom Remingtona već izvozi", naglasio je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: