Bez podrške koalicije DSS-NS

Lideri "narodnjačke koalicijie" saopštili da u drugom krugu predsedničkih izbora 3. februara neće podržati nijednog kandidata.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

09:23

Default images

"Narod treba sam da izabere šta će da radi i za koga da glasa", rekao je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. On je rekao da ponudu koalicije DSS-NS o dopuni sporazuma vladajuće koalicije kandidat Demokratske stranke Boris Tadić nije prihvatio, iako je su "narodnjaci" nameravali da ga podrže u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Naš apel nije prihvaćen i nije nam dato objašnjenje zašto nema spremnosti za prihvatanje naše ponude. Nama je žao zbog toga. Hteli smo da podržimo Tadića", rekao je Koštunica.

On je međutim i naglasio da koalicija DSS-NS ne podržava ni kandidata Srpske radikalne stranke.

Premijer Srbije je kazao da je njegov odnos prema izborima gledan kroz sudbinu Kosova, kao i da su ovi izbori potpuno obeleženi pitanjem da li ćemo očuvati državnu celovitost Srbije i pitanjem budućnosti Kosmeta.

"Sticajem okolnosti drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji i sudbina Kosova i Metohije se prepliću. Iz međunarodne zajednice čujemo da se za odluku o Kosovu čeka drugi krug izbora u Srbiji. Mislim da narod, kada se izjašnjava, mora jasno da zna sve naše odgovore na sva pitanja koja se postavljaju sa budućnošću Kosova, a time i Srbije", kazao je Koštunica.

Koštunica je kazao da je najnoviji pokušaj da se Srbija indirektno saglasi sa jednostranim proglašenjem Kosova "već izvesno vreme pred nama".

"Radi se o tome da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a da Evropska unija pošalje svoju misiju na Kosovo i Metohiju", rekao je Koštunica, te da je imajući u vidu pritiske da se Srbija indirektno saglasi s tim nastojanjima, koalicija DSS-NS ponudila koalicionom partneru sporazum o zauzimanju jasnog stava, jer su najave o proglašenju nezavisnosti Kosova mnogo više od nagoveštaja.

Koštunica je rekao da "narodnjačka koalicija" nije imala nameru da uslovljava DS, a ponajmanje da je ucenjuje.

Koštunica je kazao da ovakav stav DSS-a i NS-a ne znači da im je svejedno ko će pobediti, jer su aneks sporazuma ponudili svom koaliciionom partneru u Vladi Srbije i da DSS i NS nemaju dvosmislen odnos u političkom smislu.



Predsednik NS Velimir Ilić je rekao da su razgovori dugo trajali, da su vođeni do poslednjeg trenutka, Ilić je kazao da je bilo mnogo dobre volje, ali da do dogovora nije došlo.

"Insistirali smo da se prihvati ono što je najmanje i što svi moramo prihvatiti ako mislimo dobro i Srbiji i Kosovu, to piše i u Rezoluciji o Kosovu i Metohiji i u Ustavu Srbije. Ispod ovoga ne možemo da idemo", kazao je Ilić na konferenciji za novinare u prostorijama DSS-a.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je rekao da je bilo pokušaja da se glavni problem - Kosovo, izmesti u drugi plan, a da se srpskoj javnosti kao glavna tema postavi pitanje "za ili protiv" Evropske unije.

"Evropske integracije, Evropska unija, Evropa za ili protiv, Evropa ili smrt. Ta vrsta zamene glavnog problema države nije dobra za našu koaliciju i neprihvatljiva je. Umesto insistiranja na Kosovu i Metohiji kao glavnom državnom problemu počinje da se razgovara o nekom novom sporazumu izmedju Srbije i Evropske unije", rekao je Samardžić.

Jeremić: Nije presudno

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras u Poligrafu B92 da odluka DSS-a i NS-a da ne podrže nijednog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora neće biti od presudnog uticaja na ishod izbora.

"Na predsedničkim izborima glasaju građani Srbije, ne glasaju stranke i očekujmo da će se građani na tom referndumu izjasniti da žele da budu članovi Evropske unije", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da ne može da veruje da će premijer Vojislav Koštunica bojkotovati izbore ili da će zaokružiti ime Tomislava Nikolića.

"DSS je stranka koja se zalaže za evropsku budućnost Srbije i ljudi koji daju podršku toj stranci su proevropski orijentisani i uveren sam da će se glasači DSS i NS opredeliti po svojoj savesti", rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova je kazao da će koalicija funkcionisati sve dok postoje osnovni principi na kojima je bazirana.

"Prvi princip je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a drugi je priključenje Srbije EU i dok god ti principi stoje, dok god se niko tih principa odriče, dotle će ova koalicija biti stabilna", rekao je Jeremić.

Jeremić je uveren da će Srbija 7. februara potpisati prelazni politički sporazum sa EU koji, kako je naveo, omogućava da sve birokratske korake Srbija ispuni neopterećena političkim uslovljavanjem.

SPS i PUPS neće podržati ni jednog kandidata

Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije neće podržati ni jednog predsedničkog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora, saopšteno je večeras iz tih stranaka.

SPS je u saopštenju prosleđenom nakon sednice Predsedništva stranke navela da SPS nema koalicioni dogovor i saradnju ni sa jednom strankom koja ima predsedničkog kandidata u drugom krugu izbora, te da SPS nema razloga da podrži nijednog kandidata.

SPS od birača, koji žele da izađu na drugi krug izbora, očekuje da glasaju za skladu sa državnim nacionalnim interesima, za principe socijalne pravde, očuvanje Kosova u sastavu Srbije, evropske integracije i za ekonomski razvitak i bolji život svih građana Srbije.

Ta stranka navodi da su spremni sa preispitaju odluku ukoliko dođe do političkog pregrupisavanja na političkoj sceni Srbije i stvaranja nove parlamentarne većine u kojoj bi i oni učestvovali.

Za sada, kako se dodaje u saopštenju, takvih predloga ni nagoveštaja formiranja nove parlamentarne većine niko nije ponudio i iz tih razloga SPS nema razloga da podrži nijednog od kandidata.

SPS je podsetila građane da je bila protiv raspisivanja i održavanja predsedničkouh izbora u "ovako teškom trenutku za Srbiju i srpski narod" i da se pokazalo da su bili u pravu jer je, prema njihovoj oceni, predsednička kampanja dovela do stvaranja i raspirivanja novih podela među političkim strankama u Srbiji.

"Očigledno je da ne postoji parlamentarna većina i da se može desiti da se odmah posle predsedničkih izbora ide na vanredne parlamentarne izbore. To bi Srbiju dovelo u poziciju da neće imati ko da kaže 'ne' nametanju jednostrane nezavisnosti Kosova ", piše u saopštenju.

Zbog toga SPS poziva na stvaranje Vlade nacionalnog jedinstva koja bi, kako navode, "bila garant političke stabilnosti u Srbiji i odbrane srpskih nacionlnih interesa".

PUPS je u odvojenom saopštenju navela da članstvo te stranke treba da glasa prema ličnom opredeljenju.

Lista za Sandžak odlučuje sutra

Poslanici Liste za Sandžak najavili su da će sutra saopštiti kog predsedničkog kandidata će podržati u drugom krugu izbora, jer još traju razgovori s koalicinim partnerima - Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom.

Konferencija za novinare poslanika Liste za Sandžak Esada Džudževića i Bajrama Omeragića prvo je bila najavljena za 14 časova, a potom je odložena za 16.00.

Džudžević je rekao da pregovori sa koalicionim partnerima, DSS i NS, i dalje traju i da će svoj konačan stav saopštiti sutra.

"Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić je očekivano dobio dosta glasova manjinskih stranaka, dok drugi kandidat (Tomislav Nikolić) ima želju da se udvara manjinskim zajednicama, ima potrebu da na manjinama dokazuje neki svoj demokratski kapacitet", rekao je Bajram Omeragić.

Omeragić je pozvao Rasima Ljajića da, kada saopšte odluku o podršci jednom kandidatu, zajedno nastupe u Sandžaku kako bi mu obezbedili "impozantnu poršku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: