"75 odsto građana za EU"

Članstvo Srbije u Evropskoj unmiji podržava 75 odsto građana, pokazala su najnovija istraživanja agencije "Stratedžik marketing".

Izvor: Beta

Sreda, 30.01.2008.

18:06

Default images

Na današnjoj debati o evropskoj budućnosti Srbije, Svetlana Logar iz "Stratedžik marketinga" navela je da se članstvu u Uniji protivi 16 odsto građana, osam odsto nema stav o tome, dok dva odsto odbija da odgovori na to pitanje. Kada bi u Srbiji ove nedelje bio održan referendum na kojem bi se građani izjašnjavali o članstvu u EU, 73 odsto glasalo bi za, dok bi 10 odsto bilo protiv.

Logar je navela da pet odsto građana ne bi glasalo, osam odsto ne zna da li bi izašlo na referendum, a tri odsto odbija da odgovori na to pitanje.

Prema njenim rečima, poboljšanje životnog standarda i sloboda kretanja su prve asocijacije građana Srbije na članstvo u EU.

Za 36 odsto građana prva asocijacija je standard, sloboda kretanja za 23 odsto, za sedam odsto su to stabilnost i zaposlenost, a za dva osto uključivanje u porodicu evropskih država znači priliv stranih investicija u zemlju.

Logar je ukazala da sedam odsto građana smatra da bi u EU bili jeftinija radna snaga od ostalih, pet odsto se boji uslovljavanja Unije, a četiri odsto gubitka identiteta.

Ona je zaključila da 81 odsto građana ima pozitivnu sliku o Uniji, dok je kod 16 odsto ta slika negativna.

Većina građana smatra da bi ekonomija Srbije, kao države članice EU, bila bolja. Takav stav ima 75 odsto građana.

Njih 73 odsto, tvrdi Logar, smatra da bi životni standard bio bolji, a 68 odsto da bi članstvom u EU bila unapređena socijalna zaštita.

Upitani da li bi njima i njihovim porodicama bilo bolje kada bi Srbija postala članica EU, 68 odsto je odgovorilo potvrdno, 18 odsto smatra da bi im bilo isto, a osam odsto da bi bilo gore.

Istraživanje je rađeno od 21. do 23. januara, a obuhvatilo je 1.041 punoletnog ispitanika.

Rađeno je na tropartitnom, slučajnom, reprezentativnom, stratifikovanom uzorku.

Istrazivanje, urađeno za Evropski pokret Srbije, predstavljeno je na debati "Postoji li alternativa evropskom putu Srbije?", koji je organizovao Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: