Povećanje vojničkih plata

Beograd -- Vojska Srbije dobila povećanje plate; januarska zarada profesionalnih vojnika veća je, u proseku, za 17 odsto.

Izvor: B92
Podeli

Nakon januarskog povećanja, najniža plata u vojsci, koju prima razvodnik, biće 21.380 dinara, primanja najmlađih podoficira - vodnika Vojske Srbije biće do 27 000, potporučnik neće imati više od 42.000 dinara, major 65 000, pukovnik 84 000, a najveću plata imaće generali - do 100.000 dinara.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je povećenje plata u skladu sa ranijim planovima.

"Uradili smo jedan ozbiljan budžet, ozbiljno planiranje, u sklopu toga i povećanje plata u januaru, ali i niz drugi stvari: nabavka opreme u vrednosti do 7,5 milijardi dinara iz našega dela budžeta, plus iz NIP-a, plus iz samostalnih prihoda", objasnio je ministar odbrane.

On tvrdi da povećenje plata nema nikave veze sa izborima.

"Ne znam koliko će izbora biti ove godine, ali najavljujem u ovoj godini, neću reći renesansu, ali svakako bolje dane za pripadnike Vojske i za sistem odbrane", rekao je Šutanovac.

Osim plata, vojsku muče i nerešena stambena pitanja. Ministarstvo odbrane planira da se vojnicima omoguće povoljni stambeni krediti, a razmišlja se i da se novac za stanove nabavi od prodaje vojne imovine.

Vojska Srbije sprema se za profesionalizaciju i poboljšanje materijalnog položaja samo je jedan od koraka, ali smo još uvek daleko od toga da je vojni poziv primamljiv za građane, kaže Šutanovac.

Vojska je povratila kredibiltet, povećan je odziv reguruta, ali ne možemo da kažemo da imamo redove ispred kasarni, rekao je ministar.

strana 1 od 50 idi na stranu