"Lazarević zahtevao istrage"

Svedok u postupku protiv Vladimira Lazarevića izjavio da je tokom rata na Kosovu 230 osoba optuženo za kršenje međunarodnog prava.

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

19:37

Default images

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, general Lazarević optužen je za prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva i progon albanskih civila u prvoj polovini 1999. godine.

Svedočeći u odbranu generala Vladimira Lazarevića, bivši predsednik vojnog suda u Prištini Radomir Mladenović je posvedočio da je general Lazarević od njega zahtevao da sva krivična dela u zoni odgovornosti Prištinskog korpusa budu istražena i kažnjena.

"Pred vojnim sudom Prištinskog korpusa, za vreme rata, optuženo je oko 900 osoba. Od toga je 230 bilo optuženo za povrede međunarodnog prava - za ubistva, razbojništva, teške krađe, seksualno zlostavljanje... Krivični postupak pokrenut je protiv oko 40 starešina VJ", izjavio je Mladenović.

Prema rečima svedoka, za vreme sukoba je bilo pritvoreno oko 300 optuženih, od kojih je, kada se VJ sredinom juna 1999. godine, povukla sa Kosova, u Niš prebačeno njih 70, dok su ostali odlukom tužioca i suda pušteni da se brane sa slobode.

Kao primer kažnjavanja zločina, Mladenović je naveo da je major Dragiša Petrović osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva albanskih civila, a da su dva njemu podređena vojnika zbog istog krivičnog dela kažnjeni sedmogodišnjim zatvorom.

Posle okončanja rata na Kosovu, vojni sudovi su imali problema da suđenjima završe započete postupke, zato što im svedoci i dokazi na Kosovu nisu više bili dostupni, a UNMIK im, uprkos zahtevima, u tome nije pomogao, posvedočio je Mladenović.

Zajedno sa Lazarevićem, za zločine nad kosovskim Albancima 1999.godine, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: