Samardžić: Srbija da odbije SSP

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da bi Srbija trebalo da odbije potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2008.

17:23

Default images

Na konferenciji za novinare koja je zakazana povodom pisanja Politike i slovenačkog Dnevnika da SAD vrše pritisak da evrospke zemlje što pre priznaju nezavisnost Kosova, Samardžić je rekao da je taj plan Stejt dipartmenta primer kako se nasiljem međunarodna politika.

Nakon što je objavljeno da SAD, preko Slovenije, vrše pritisak na evropske zemlje da što pre priznaju nezavisnost Kosova, iz Vlade Srbije stižu oštre reakcije na takav eventualni scenario, uz ocenu da je plan Stejt dipatmenta primer kako se nasiljem vodi međunarodna politika.

U slučaju da se to i dogodi, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić predlaže da Srbija odbije potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić nema dilemu o tome kako treba odgovoriti Evropskoj uniji, kada bi Srbiji ponudila potpisivanje sporazuma o pridruživanju.

"Da se zahvali EU na tom sporazumu, to jest da kaže – hvala, nećemo. To je moj lični stav. Suviše mi je jasno zašto se takve igre igraju i zašto je taj sporazum sada aktuelan da bih na tako nešto pristao. Stav Vlade će biti jasan kada Vlada bude donela zaključak o tome", najavljuje Samardžić.

Samardžić je rekao da ne sumnja u autentičnost objavljenog teksta, jer je kako kaže, veoma detaljan.

Ministar za Kosovo kaže da je taj plan razrada taktike i postupaka za priznavanje Kosova.

"Ovo što danas možemo da čitamo u Politici, predstavlja jedan primer kako se nasiljem vodi, zapravo, međunarodna politika i još jedan primer da EU veoma žalosno postaje pijun u takvoj jednoj igri", izjavio je Samardžić.

Prema pisanju Fanjnenšel Tajmsa, Evropska unija bi već u ponedeljak mogla da odobri slanje svoje mislije na Kosovo, a kako B92 saznaje u diplomatskim krugovima, pravni osnov za to je pronađen u članu 10 rezolucije 1244.

I Samardžić kaže da zna za taj član ali da je, prema njegovom mišljenju, sporan način na koji se on tumači.

"Problem je u tome što ta misija treba da ostvari jednu specifičnu svrhu, a to je takozvana nadgledana nezavisnost Kosova i Metohije. To je poznato. Misija je predviđena u aneksu 10 Ahtisarijevog plana, Ahtisarijev plan je kompletno napravljen radi nezavisnosti Kosova i Metohije i sama misija je u funkciji te nezavisnosti", zaključio je ministar.

Samardžić je, ujedno, pozvao Vladu da preispita odnose sa Evrospkom unijom i donese odluke u slučaju jednostranih poteza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: