Tadić odbio uslovljavanja DSS-NS

Koalicija DSS-NS predložila Demokratskoj stranci promenu koalicionog sporazuma. Tadić odbio uslovljavanja.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

12:01

Default images

DSS i NS se nisu direktno izjasnile o podršci Borisu Tadiću u drugom krugu, ali su zatražile jedinstven stav protiv slanja misije EU na Kosovo. Predloženi aneks, kako su saopštili, proizlazi iz Rezolucije skupštine o Kosovu, prema kojoj bi slanje Misije EU predstavljalo akt ugrožavanja teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka. Tadić odbio uslovljavanja podrške i ugoržavanje evropskog puta Srbije.

U ponuđenom aneksu koalicionog sporazuma, vladajuće partije naglašavaju spremnost i dobru volju da se što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživnju sa EU. Predlogom se izražava uverenje da Vlada i EU imaju podjednak i zajednički interes da se što pre efikasno nastavi započeti proces koji se "mora odvijati isključivo pod istim opštim uslovima koji važe za sve evropske države".

Međutim, u nastavku ponude upućene Demokratskoj stranci stoji da su tri najveće stranke vladajuće koalicije "saglasne da Vlada Srbije na prvoj narednoj sednici donese zaključak da bi odluka EU o slanju Misije predstavljala najgrublje kršenje Povelje UN, Rezolucije 1244, Ustava Srbije i parafiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Zbog toga bi ovakva odluka značila da je EU svojom voljom poništila Sporazum, čime bi on za Srbiju prestao da važi i Vlada bi ga proglasila nevažećim, a Skupština Srbije ne bi mogla da ga ratifikuje sve dok EU ponovo ne prizna suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u njenim sadašnjim međunarodno priznatim granicama", stoji u predlogu.

"DSS-NS i DS su apsolutno saglasne da Srbija samo celovita i od EU priznata u njenim sadašnjim međunarodnim granicama, dakle sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim i neotuđivim delom naše zemlje, može nastaviti proces evropskih integracija, navodi se u predlogu koji je koalicija DSS-NS uputila DS-u", stoji u tekstu koji su DSS i NS predložili Demokratskoj stranci kao preduslov podrše Borisu Tadiču u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tako se DSS i NS još uvek nisu jasno izjasnile o podršci predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću, iako su im demokrate, inače njihovi koalicioni partneri u Vladi Srbije, zahtev da se izjasne o podršci i formalno uputile.

Tadić: Ne dozvoljam uslovljavanja

Boris Tadiæ (FoNet, arhiv)
Predsednik Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je večeras da neće dozvoliti da mu iko postavlja uslove za podršku u drugom krugu izbora.

"Neka mi niko ne postavlja uslove za podršku u drugom krugu. Spreman sam da učestvujem u ovoj političkoj utakmici do kraja i da se apsolutno žrtvujem za ovu stvar, ali ne dozvoljam da iko postavlja uslove evropskoj budućnosti Srbije, da postavlja uslove budućnosti naše dece", rekao je Tadić na predizbornoj konvenciji u Smederevu.

Tadić je svim demokratskim partijama u Srbiji poručio da 3. februara niko nema pravo na lični interes, i da se sve snage koje su bile ujedinjene 5. oktobra 2000. moraju ponovo složiti radi opšteg interesa građana Srbije. "Mojim petooktobarskim prijateljima kažem: nema između Tome i mene nikoga. Ili dža ili bu, ili crno ili belo, nema međurešenja", rekao je Tadić.

"Razmislite za trenutak gde želite da Srbija bude, kako da izgleda. Lako bi bilo da je ovo moja lična stvar ali ovo je naša zajednička stvar. Ja sam ovde da obezbedim budućnost za sve nas, to je moja uloga, a vi gosodo razmislite o sopstvenoj odgovornosti u ovom trenutku i nemojte da mi postavljate nikakve uslove", poručio je Tadić.

Kako je istakao htenja svih najmudrijih Srba u prošlosti bila su sabrana u jednoj ideji - da Srbija mora biti deo Evrope, i da taj put nema altetrnantive.

"Niko nema pravo da vređa naše dostojanstvo, kako ovi iz sveta tako i ovi među nama. Nemaju pravo ni oni da vređaju naše dostojanstvo i nadu svakog pojedinačnog čoveka u ovoj zemlji. Mogu da vređaju mene, ja hoću da primim u ime građana sve te uvrede", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, predstojeći drugi krug predsedničkih izbora je odlučujući za Srbiju, jer njena budućnost zavisi od toga koji će od dva kandidata pobediti.

Koštunica: Ili Sporazum ili misija

Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)
Premijer Srbije Vojislav Koštunica je već ranije danas ponovio stav da Sporazum o stabilizaciji može biti potpisan samo ako EU ne pošalje "protivpravnu misiju" na Kosovo.

Koštunica je ocenio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji mora biti u interesu Srbije, na isti način na koji je sporazum sa Vladom Rusije o saradnji u oblasti energetike u interesu svih naših građana i srpske privrede.

Vlada Srbije će 25. januara potpisati strateški sporazum sa Vladom Rusije o saradnji u oblasti energetike, podsetio je Koštunica u izjavi i naveo da je taj sporazum u interesu Srbije, u interesu svih naših građana i u interesu razvoja srpske privrede.

"Što se tiče potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tu sada mora EU da izabere da li hoće sprazum sa Srbijom ili hoće da protivpravno pošalje Misiju za rasparačavanje Srbije", rekao je premijer.

"Da bi i ovaj sporazum sa EU bio u interesu Srbije i njenih građana on mora biti saglasan sa temeljnim načelima međunarodnog prava, i zato je neophodno da EU odustane od slanja svoje Misije i da nedvosmisleno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u njenim sadašnjim međunarodno priznatim granicama", ukazao je predsednik Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: