Potvrđen dolazak Tadića i Koštunice

Beograd, Novi Sad -- Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da će Moskvu narednih dana posetiti predsednik i premijer Srbije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Boris Tadić i Vojislav Koštunica otputovaće 25. januara u Moskvu na potpisivanje energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, a u Moskvi bi trebalo da razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici tekst energetskog sporazuma sa Vladom Rusije, kojim je predviđena prodaja Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu.

U delegaciji Srbije će biti i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, koga je vlada ovlastila da potpiše sporazum, ministar energetike Aleksandar Popović i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Srpsko rukovodstvo, i predsednik (Boris Tadić) i premijer (Vojislav Koštunica) su se obratili sa molbom da dođu u Moskvu. Mi smo spremni da se sa njima sretnemo", kazao je Lavrov.

On je naglasio da između rukovodstva dve zemlje postoje "dobri odnosi".

Na pitanje da li će u Moskvi biti primljen i kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav nikolić, Lavrov je rekao da "takvog zvaničnog zahteva nije bilo".

Lavrov je dodao se Rusija "nikada nije mešala u procese koji se odvijaju u Srbiji".

Predstavnik partije Pravična Rusija izjavio je danas agenciji Itar-Tass da će Nikolić posetiti Moskvu 28. januara, na poziv ruskih poslanika, i da će se sresti sa liderom te stranke Sergejem Mironovim koji je i predsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije.

Kostreš traži na uvid sporazum o NIS-u

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio da će od Vojislava Koštunice tražiti da mu dostavi sporazum o privatizaciji NIS-a i aranžman sa ruskim "Gaspromom", kako bi se uverio da Vojvodina nije oštećena.

"Nadam se da se ovaj put neće igrati žmurke, kao što su to radili sa koncesijama. Ukoliko je taj ugovor u korist građana Vojvodine, mi ćemo ga podržati. Ukoliko je štetan, doživeće veliki otpor svih građana Vojvodine", rekao je Bojan Kostreš agenciji Beta.

Dodao je da se "grdno varaju" svi oni koji misle da će Vojvođani mirno gledati na to da pokrajina bude opljačkana i da njen kapital bude prebačen negde drugde.

"Vojvodina nije krava muzara i to više neće ni biti", poručio je Kostreš.

Dinkić: Srbija da zadrži upravljanje u NIS-u

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da bi, prilikom pregovora o prodaji NIS-a, Srbija trebalo da se drži "bugarskog modela pola - pola", da proda 50 odsto te kompanije i na taj način zadrži upravljanje u njoj.

Dinkić je rekao da bi Srbija trebalo da proglasi državnom svojinom resurse naftnih nalazišta i da se NIS-u dodeli koncesija za njihovo korišćenje, kao što je to urađeno u slučaju RTB "Bor" i drugih nacionalnih bogatstava.

On je naveo da bi, takođe, trebalo da se poveća kapacitet gasovoda, kao što su to uradili Bugari u pregovoru sa "Gaspromom", ugovarajući protok gasa sa 13 na 30 milijardi kubnih metara godišnje.

"Aranžman trebalo predočiti javnosti"

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je da je gasni aranžman Srbije sa Rusijom potreban, ali da je elemente tog sporazuma trebalo predočiti javnosti.

Srbija je stopostotno gasom zavisna od Ruske Federacije, koja je snabdeva gasom, a jedino je problem transparentnost, rekao je Svilanović za B92.

Đurić: Sporazum na sajtu Vlade

Tekst sporazuma o saradnji u oblasti energetike i naftne privrede između Srbije i Rusije biće dostupan javnosti i objavljen na vladinom sajtu odmah po potpisivanju tog dokumenta u Moskvi, izjavio je savetnik premijera za saradnju s medijima Srđan Đurić. "Na sajtu Vlade Srbije biće objavljena konačna verzija sporazuma koja će biti potpisana u Moskvi", precizirao je Đurić.

Svilanović je zamerio i što Srbija ulazi u sporazum o gasu bez tenderske procedure.

On smatra da odluka o sporazumu ima politički kontekst i da je element podrške premijera i lidera DSS-a Vojislava Koštunice predsedniku Srbije i predsedničkom kandidatu DS-a Borisu Tadiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu