"Tranzit, investicije i ekologija"

U sledećih deset godina Srbija će dobiti više novca nego što bi dobila na eventualnom tenderu za prodaju NIS-a, rekao Đilas.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

07:04

Default images

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Dragan Đilas rekao je u Poligrafu da su pregovori sa Rusijom počeli pre Nove godine kada je stigla prva ponuda da gasovod prođe kroz Srbiju, ali u njoj nije bilo garancija za neke stvari na kojima je insistirala Vlada Srbije, a to su da taj gasovod bude magistralno-tranzitni.

"U međuvremenu su te garancije stigle i vode se pregovori oko učešća u zajedničkoj kompaniji, koliko para mi treba da investiramo, da se završi skladište Banatski Dvor", kazao je Đilas koji je član radne grupe Vlade Srbije koja je učestvovala u pregovorima sa Rusijom.

Đilas je rekao i da će Srbija ostvarivati prihod od 100 ili 200 miliona evra godišnje od takse za gas koji prolazi kroz Srbiju, a pošto je u sporazum "uvezana" i Naftna industrija Srbije, vlada je insistirala na ispunjavanju ekoloških standarda i većim investicijama.

"Mi danas plaćamo 60 miliona evra godišnje za transportne takse kroz Mađarsku da bi gas stigao do Srbije. Sutra kad budemo imali naš gasovod, te takse će biti mnogo manje. Danas se pola Srbije greje na mazut jer nema dovoljno gasa kad je zima. S ruskom stranom pregovaramo o tome da dobijemo posebne cene za naftu koju će koristiti vojska, policija, hitna pomoć, toplane", rekao je Đilas.

Prema rečima ministra bez portfelja, cena nije najvažnija stvar kada je u pitanju energetski sporazum sa Rusijom jer će prihodi koje će Srbija ostvarivati od gasovoda biti ogromni.

Đilas je rekao da će srpska strana tek definisati konačnu cenu i konačna ulaganja, kao i da sporazumom nije prekršen zakon jer se radi o međudržavnom ugovoru.

"Na isti način, pregovorima dveju vlada, potpisani su i energetski ugovori Rusije sa Nemačom, Grčkom i nedavno sa Bugarskom", kazao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: