Uskoro više cene svežeg mesa

Zbog loše organizacije u stočarstvu ponuda stoke je znatno premašila tražnju, pa je cena svežeg mesa u Srbiji bila nerealno niska.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2008.

07:16

Default images

Proteklih meseci srpski potrošači su kupovali sveže meso po najnižim cenama u Evropi. Zbog nedostatka stočne hrane i loše situacije u stočarstvu ponuda stoke je znatno premašila tražnju, što je uzrokovalo tržišne viškove na domaćem zatvorenom tržištu i niske otkupne cene. Međutim, pošto stoke više nema – cene moraju da porastu.

Svinjski but u Srbiji, u ovom momentu, košta nešto preko 300 dinara – isti kvalitet mesa stanovnici Nemačke plaćaju oko 800 dinara.

Ovakve razlike u ceni mesa su, između ostalog, uzrokovane katastrofalno niskim otkupnim cenama žive stoke.

Zbog nedostatka stočne hrane, stočari su prodali sve što su mogli. Međutim, sada je stočni fond toliko uništen da otkupne cene stoke moraju da porastu.

"Otkupne cene već rastu, njemu je problem da nabavi svinje, očekuje da će, u sledećih mesec i po dana, sa 85 dinara cena tovljenika dostići 160 dinara", kaže Petar Matijević, vlasnik industrije mesa Matijević.

Najveći problem Srbije je zatvoreno tržište svinjskog mesa. U Evropskoj uniji postoje kvote. Država kontroliše koliko ko sme da proizvede svinja. Zbog toga ne postoje tržišni viškovi.

Kod nas veliki broj stočara haotično ulazi u tov kada su cene dobre, a zatim propada kada cene padnu zbog velike ponude. Klanična industrija vidi rešenje jedino ili u skorom ulasku Srbije u sistem regulisanog tržišta EU ili u tome da država ne neki način, možda preko subvencija proizvođača, stimuliše da proizvodi onoliko mesa koliko nam je potrebno.

"Pošto će cene biti dobre, veliki broj ljudi će ponovo ući u tov i za dve godine imaćemo istovetnu situaciju kao sada. Nama treba uređeno tržište", kaže Matijević.

Još dva velika problema Srbije su svinjska kuga, zbog koje ne smemo da izvozimo meso, i usitnjenost poseda. Oba pitanja može da reši jedino država.

No, dok se to ne dogodi, cenu će morati da plate potrošači i stočari.

Zbog skoka otkupnih cena svinja skori skok mesa i prerađevima u maloprodaji je neizbežan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: