Reakcije na izbore u regionu

Svi slovenački štampani i elektronski mediji budno su pratili jučerašnje predsedničke izbore u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2008.

16:46

Default images

Sudeći prema medijima, u Sloveniji je vladalo veliko interesovanje za izbore u Srbiji, zbog čega su izveštaji, komentari i analize o tome i juče i danas među glavnim vestima, na svim naslovnim stranama.

Slovenački mediji su jučerašnje izbore, ali i predstojeći drugi krug, ocenili kao sudbonosne za Srbiju. Zajedničko za sve medije je predstavljanje Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, kao suprotnih politika, proevropske i evroskeptične.

Slovenački list Dnevnik pod naslovom "Maratonci" piše da su želje brojnih državljana Srbije da žive u normalnoj državi i odlučuju na dosadnim izborima, ostale neostvarene, jer će drugi krug biti sudbonosan za Srbiju, zato što je na kocki dosta toga, uključivši i odlučivanje između ulaska u EU ili dugoročnog privrednog i vojnog povezivanja sa Rusijom.

Dnevnik dodaje i da bi odluka srpskog premijera da u drugom krugu podrži kandidata radikala promenila političke razmere u Srbiji, što bi za samu Srbiju bilo slabo i samo bi ubrzalo odluku EU da prizna nezavisno Kosovo.

Slično vidi stvari i slovenački list Finance, koji piše o tome da su prošle sedmice na Balkanu svi investitori uznemireno čekali izbore u Srbiji, u nadi da će oni malo razjasniti političke nesigurnosti u državi.

Slovenačka POP TV izbore u Srbiji predstavlja kao važne, jer će novoizabrani predsednik voditi državu u osetljivo vreme očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Svi slovenački mediji podsećaju i na prošlost stranke kojoj pripada Tomislav Nikolić, uprkos tome da je, kako navode, nacionalista Nikolić probao da se u svojoj predizbornoj kampanji udalji od svoje ekstremističke retorike.

U RS zabrinuti zbog rezultata izbora

Funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić ocenio je danas da bi pobeda predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića u drugom krugu izbora u Srbiji značila vraćanje Srbije u prošlost.

Vasić je novinarima rekao da vođstvo Nikolića u prvom izbornom krugu pokazuje da se biračko telo u Srbiji radikalizuje i da se zemlja vraća u period vladavine Slobodana Miloševića.

On, ipak, očekuje da će glasači u drugom krugu prepoznati evropski put Srbije i svoj glas dati predsedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću.

Funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Novaković smatra da su rezultati predsedničkih izbora u Srbiji očekivani, a da je velika izlaznost posledica zabrinutosti građana za situaciju u zemlji.

Demokratski narodni savez (DNS) poručio je da građani Srbije u drugom krugu izbora treba da izaberu "demokratski i evropski put".

S druge strane, radikali iz Republike Srpske čestitali su Nikoliću na osvojenim glasovima u prvom krugu i izrazili uverenje da je njegova pobeda u drugom krugu izvesna.

Predsednik SRS-a RS MIlanko Mihajlica rekao je da bi Nikolić bio "najbolje rešenje za budućnost Srbije".

Sanader: Izbori u Srbiji ne utiču na Hrvatsku

Ivo Sanader (Beta)
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas, povodom prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, da oni ne mogu bitnije uticati na prilike u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Sanader je rekao da su izbori u Srbiji zanimljivi za sve susede, ali da Hrvatska neće imati nikakvih problema, bez obzira na ishod drugog kruga tih izbora. "Hrvatska je stabilna zemlja, lider u ovom delu Evrope, i to ćemo i dalje biti", zaključio je Sanader.

Sanader je dodao da bi Hrvatskoj svakako bilo draže, pre svega zbog same Srbije, kada bi se demokratski procesi u toj zemlji odvijali brže i kad bi proevropski usmerene političke snage odnele pobedu, jer bi to "značilo da Srbija ide istim putem kojim ide i Hrvatska".

Kancelarija hrvatskog predsednika Stjepana Mesića odbila je da komentariše prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji, istakavši da Mesić nema šta da doda onom što je već izjavio u intervjuu beogradskim Večernjim novostima.

Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija.

Crna Gora: Očekivani rezultat

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista i opoziciona Narodna stranka ocenile su danas da je rezultat predsedničkih izbora u Srbiji nakon prvog kruga očekivan, da je iznenađenje veliki odziv birača, kao i da će odlučujuću ulogu u drugom krugu imati podrška Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević je novinarima rekao da rezultati predstavljaju "odraz objektivnog raspoloženja biračke javnosti", a da je ta partija priželjkivala veću podršku kandidatima koji afirmišu evropke vrednosti u Srbiji.

Ocenivši da je dobro što su izbori održani u demokratskoj atmosferi, Kovačević je kazao da prednost kandidata radikala Tomislava Nikolića u prvom krugu izbora "nije garancija konačne pobede" na izborima.

Narodna stranka smatra da je favorit u drugom krugu Tadić, a portparol te stranke Slaviša Guberinić je rekao da će "odlučujuću ulogu" na izbor novog predsednika Srbije imati DSS.

"Koga će podržati DSS je stvar unutarstranačke i unutarkoalicione procene", dodao je portparol NS, stranke koja blisko sarađuje sa Koštuničinom partijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: