Španska himna dobija tekst

Španska nacionalna himna "Marća real" mogla bi uskoro da dobije zvanični tekst, posle 250 godina od svog prvog izvođenja.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2008.

10:49

Default images

Žiri Olimpijskog komiteta Španije, COE, i udruženje pisaca SGAE izabrali su tekst među 2.000 predoga. Tekst će biti javno objavljen 21. januara, kada će proslavljeni španski tenor Plasido Domingo otpevati himnu u Madridu. COE će morati da prikupi pola miliona potpisa kako bi tekst bio usvojen u parlamentu i bio ozvaničen.

Prema pisanju medija, prvobitno je pristiglo više od 7.000 tekstova. Zasad se ništa ne zna o autoru izabranog teksta, osim da se radi o muškarcu.

COE je pokrenuo inicijativu na zahtev španskih sportista, kojima je dosad bila uskraćena mogućnost da, poput drugih, pevaju nacionalnu himnu na sportskim takmičenjima. Akcija ima, takođe, za cilj da podstakne šanse Madrida da bude domaćin Olimpijskih igara 2016.

"Kraljevski marš", čije je poreklo nepoznato, objavljen je prvi put 1761. godine i jedna je od retkih himni u svetu koja nema tekst.

Za vreme vladavine kralja Alfonsa XIII (1886-1931) i za vreme diktature Fransiska Franka, himna je izvođena uz prigodan tekst, ali nijedna verzija nije postala zvanična.

U najnovijoj verziji se ističe heterogenost unutar jedinstva španskog naroda u želji da se izbegne eventualno vređanje Baska, Katalonaca i drugih regionalnih nacionalista koji se ne identifikuju sa španskom državom.

Prva od četiri strofe glasi : "Živela Španija!/Pevajmo svi zajedno/različitim glasovima/i jednim srcem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: