Napadi na avganistansku vojsku

Najmanje 25 policajaca i vojnika avganistanske vojske poginulo je u poslednja tri dana, saopšteno je danas u Kabulu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.12.2007.

10:01

Default images

Oni su poginuli uglavnom u napadima talibanskih ekstremista. U napadu talibana na policijsku stanicu u provinciji Kandahar u subotu poginulo je 16 policajaca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. "Policajci su poginuli u pokušaju da se odupru napadu talibana na njihovu stanicu", izjavio je novinarima portparol ministarstva Zamaraji Bašari.

U eksploziji ručno izrađene bombe jutros poginula dvojica policajaca u Musa Kali, glavnom gradu istoimenog distrikta u provinciji Helmand.

Kontrolu nad tim distriktom su nakon deset meseci talibanske vlasti, sredinom decembra preuzele avganistanske snage bezbednosti uz pomoć trupa NATO.

U međuvremenu, odgovornost za napad na policijsku stanicu su preuzeli talibani.

U više napada u poslednja tri dana stradala su još petorica avganistanskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ručno izrađena eksplozivna sredstva postavljena na puteve i samoubilački napadi, glavno su oružje talibana protiv avganistanskih snaga bezbednosti i oko 60.000 pripadnika međunarodne misije za podršku miru i bezbednosti NATO.

Iznenadna poseta španskog kralja Avganistanu

Španski kralj Huan Karlos doputovao je jutros u iznenadnu posetu Avganistanu gde će obići španske vojnike stacionirane u toj zemlji u okviru međunarodnih snaga NATO za podršku miru (Isaf), javile su agencije.

"Kralj je doputovao u pratnji ministra odbrane Hozea Antonija Alonsa u špansku bazu u Heratu, na zapadu Avganistana", izjavio je portparol španskog ministarstva.

Portparol je naveo da je želja kralja bila da španskim vojnicima "poželi srećnu Novu godinu".

Kralj, po ustavu vrhovni komandant španskih snaga, "poželeo je da poslednji dan u godini provede sa španskim vojnicima", dodao je portparol precizirajući da će kralj napustiti Avganistan predveče.

Španija u Avganistanu u okviru trupa Isaf ima oko 700 vojnika, raspoređenih uglavnom na zapadu zemlje.

Poslednji put španski kralj je španske vojnike u stranim misijama posetio 2002, kada je obišao španski kontingent na Kosovu, saopšteno je iz kraljevske palate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: