SAD optužuju Severnu Koreju

Vašington -- SAD optužile Severnu Koreju da nije ispunila obavezu da do kraja godine u potpunosti obelodani svoje nuklearne aktivnosti.

Izvor: Beta
Podeli

Za Severnu Koreju, koja je 2006. testirala nuklearnu bombu, danas u 17 časova ističe rok da otkrije detalje svog nuklearnog programa, na šta se obavezala sporazumom "razoružanje za pomoć", koji je sklopila sa SAD, Rusijom, Kinom, Japanom i Južnom Korejom.

"Nažalost, Severna koreja još nije ispunila svoje obaveze time što bi pružila kompletno i ispravno razjašnjenje svojih nuklearnih programa", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

"Pozivamo Severnu Koreju da pruži kompletno i korektno razjašnjenje o svim svojim programima vezanim za nuklearnog naoružanje, o svom nuklearnom oružju i aktivnostima na proliferaciji i da dovrši dogovoreno onesposobljavanje", rekao je Kejsi.

Američki i južnokorejski zvaničnici pozvali su ranije Severnu Koreju da saopšti koliko je plutonijuma proizvela, a Vašington tu količinu procenjuje na 50 kilograma, kao i da odgovori na sumnje SAD da ima tajni program obogaćivanja uranijuma za vojne namene.

strana 1 od 152 idi na stranu