Lajčak: Lideri svesni odgovornosti

Miroslav Lajčak izjavio je da ne veruje da vladajuće strukture u BiH pomažu skrivanje optuženih za ratne zločine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.12.2007.

14:03

Default images

On smatra da su šestorica lidera vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko nedelja pokazali da su svesni političke odgovornosti i veruje da nijedna državna institucija u BiH ne pomaže optuženima za ratne zločine.

Visoki predstavnik je kazao da su njegovi prioriteti za narednu godinu ispunjenje uslova potrebnih da bi BiH potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, među kojima je i potpuna saradnja s Haškim sudom.

"BiH je uvek bila multietnička država i cilj međunarodne zajednice je da ona funkcioniše kao demokratska multietnička država", rekao je je Lajčak u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Lajčak je ocenio da je u interesu svih da se završi procesuiranje ratnih zločina, jer sve dok se govori o 16.000 otvorenih slučajeva to stvara atmosferu sumnje i kolektivne krivice.
Miroslav Lajèak (FoNet, arhiva)
"Svi koji su počinili ratne zločine treba da snose odgovornost, kao i svi koji danas krše zakon", rekao je Lajčak, uz uverenje da vlasti u BiH i Republici Srpskoj imaju dobru saradnju sa Haškim sudom i da rade sve što mogu da urade.

"Ne postoji nijedan razlog da sumnjam u to da vlasti na nivou BiH ili RS kriju podatke vezane za Radovana Karadžića ili Ratka Mladića", rekao je Lajčak.

Komentarišući tvrdnju svog zamenika, američkog diplomate Rafija Gregorijana da vlasti Srbije mogu da uhapse najtraženije haške optuženike, Lajčak je rekao da su to podaci koji pokazuju da je u vreme kada su najviši zvaničnici te države govorili da ne znaju sigurno gde je Mladić - dokazano je on bio u Srbiji.

"Nisu govorili istinu međunarodnoj zajednici. Možda nisu znali, možda jesu znali, ali to je drugi slučaj i zato puna saradnja znači upravo to da institucije rade sve što mogu", rekao je Lajčak i dodao da je to bio slučaj i sa Hrvatskom kada se odlučivalo da li će biti otvoren proces za pregovore o članstvu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: