Del Ponteova okončava mandat

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte danas zvanično završava osmogodišnji mandat na toj funkciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2007.

10:48

Default images

Funkciju će preuzeti belgijski tužilac Serž Bramerc. Del Ponteova, rođena u Švajcarskoj, započela je karijeru kao privatni advokat, a proslavila se kao javni tužilac u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala. Ona je 1999. godine postavljena na mesto glavnog tužioca Međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu.

Od 2003. isključivo je radila za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Tokom njenog mandata, podignute su 63 optužnice, u pritvorsku jedinicu Tribunala dovedena je 91 osoba, a vise od 88 lica je izvedeno pred sud.

Del Ponteova je, sumirajući rezultate svog rada u Haškom tribunalu, nedavno ocenila da je zadovoljna, a na pitanje šta su za nju bili najveći uspeh i najveći neuspeh, odgovorila da je to bio Slobodan Milošević, koji je preminuo u pritvoru Tribunala pre završetka suđenja.

Neki zapadni mediji su konstatovali da su za Del Ponteovu trojica glavnih haških protagonista - Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić - i da nije uspela da osudi nijednog od njih.

"Dosije Milošević" sklopljen je smrću bivšeg predsednika Srbije i SRJ u pritvoru Haškog tribunala, dok su Mladić i Karadžić i dalje na slobodi, zbog čega Del Ponteova u oproštajnim intevjuima nije krila razočarenje.

U Ševeningenu nisu još dvojica optuženika - Stojan Župljanin i Goran Hadžić, zbog čega ona i na odlasku inistira da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora omogućiti Tribunalu, bez obzira na utvrđene rokove, da završi svoju misiju.

Karla del Ponte 1. januara 2008. godine preuzima dužnost ambasadora Švajcarske u Argentini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: