Devet kandidata u izbornoj trci

Republička izborna komisija je do isteka roka, u ponoć, prihvatila devet kandidatura za predsedničke izbore.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.12.2007.

07:16

Default images

Potvrđene su kandidature Tomislava Nikolića (Srpska radikalna stranka), Čedomira Jovanovića (Liberalno-demokratska partija), Borisa Tadića (Demokratska stranka), Milutina Mrkonjića (Socijalistička partija Srbije) i Milanke Karić (Pokret "Snaga Srbije" - Bogoljub Karić).

Takođe, potvrđene su i kandidature Ištvana Pastora (Mađarska koalicija), Jugoslava Dobričanina (Reformistička stranka iz Niša), Marijana Rističevića (Narodna seljačka stranka) i Velimira Ilića (Nova Srbija).

Kandidati mogu da odustanu, odnosno, njihovi predlagači mogu da povuku predlog najkasnije do 4. januara u ponoć, do kada je RIK obavezan da utvrdi listu kandidata za predsedničke izbore.

RIK će žrebom odrediti raspored kandidata na listi, koja do 5. januara treba da bude objavljena u Službenom glasniku.

Želite li da postanete kandidat?

Iako im procene analitičara ne idu na ruku, motivi ostalih kandidata da učestvuju na izborima su različiti - kako novac, tako i lična i politička promocija, kaže za B92 Cvjetin Milivojević, direktor Agencija za marketing i odnose sa javnošću Pragma.

"Marjan Rističević se već kandidovao za predsednika Srbije. On ima jednu relativno malu stranku, ali on je uvek poželjan koalicioni partner - kako na lokalu, tako i na republičkim izborima - velikim strankama jer predstavlja jednu interesnu grupu, uslovno rečeno, koja se naziva seljaci ili poljoprivrednici", kazao je Milivojević.

On ocenjuje da motivi za kandidaturu mogu biti različiti.

"Pre svega, da se testira pozicija u biračkom telu i da se, eventualno, pokaže koliki se 'miraz' nosi za eventualne koalicije za lokalne izbore. Takođe, imate kandidate, kao što su Milutin Mrkonjić, koji zastupa jednu trenutno relativno malo uticajnu Socijalističku partiju Srbije, ali on jeste jedna vrsta kopče između novog SPS-a, koji polako postaje moderna stranka levice i nečega što je zaostavština pokojnog predsednika te stranke Slobodana Miloševića“, kaže Milivojević.

Iako neki kandidati žele samo da se igraju - u igri je i ogroman novac - pojedini su prilično ozbiljni.

Pokret Snaga Srbije sa Milankom Karić pokušava da ostane prisutna na političkoj sceni.

Iako sigurno neće ponoviti uspeh Bogoljuba Karića - koji je bio treći na izborima 2004. godine, Milanka je prvi ozbiljniji ženski kandidat od 1990. na ovamo, kaže Milivojević.

Takođe, neki kandidati, na prvi pogled, zastupaju relativno malo biračko telo, ali je značaj njihovog učešća veliki.

"Pa uzmimo, na primer, Ištvana Pastora, koji je kadidat stranaka mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Dakle, i njegov slogan govori zapravo da on želi da testira kolika je mogućnost objedinjavanja biračkog tela nacionalnih manjina. Ono u ovom trenutku jeste relativno malo, ali ne zaboravite da mi, osim mađarske nacionalne manjine, imamo brojnu bošnjačku nacionalnu manjinu, bugarsku, rumunsku, itd. I naravno, albansku nacionalnu manjinu na jugu Srbije, pošto, naravno, na Kosovu Albanci trenutno ne izlaze na srpske izbore", rekao je Milivojević.

On tvrdi da to nije biračko telo za potcenjivanje, i to i na parlamentarnim izborima može biti jako veliki ulog, odnosno jedan veliki "miraz" koji se može poneti u koalicije i, eventualno, u pregovore o formiranju izvršne vlasti, kako na lokalu i na pokrajinskom nivou, tako i na republičkom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: