Za braću doček Nova godine u vojsci

Novu godinu, ali u vojsci, dočekaće i tri rođena brata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2007.

07:05

Default images

Vojska Srbije je verovatno jedina u Evropi koja u svom sastavu, i to u istoj kasarni, ima tri profesionalna vojnika koji su rođena braća. U gardi vojske Srbije, Zoran, Goran i Ivan Šejić, jedan za drugim napuštali su seoski život u Kuršumliji, koji su zamenili vojničkim. Kažu da se nisu pokajali.



Ova tri dvometraša, kada se sretnu, iako su rođena braća, moraju da otpozdrve jedan drugom, bez izuzetka, jer kako kažu, takva je vojnička hierarhija.

Najstariji Zoran u vojsku se prijavio pre deset godina i bio je pripadnik Kobri, a i danas je u obezbeđenju predsednika republike.

Svojevremeno, čuvao je i Slobodana Miloševića, ali o tome ne želi da govori.

Za Zoranom su u profesionalne vojnike otišla i njegova mlađa braća.

"Uvek znaš da imaš nekog pored sebe, na koga možeš da se osloniš, jeste da se mi oslanjamo na kolege, ali brat je brat!", kaže Zoran Šejić, stariji vodnik specijalnih jedinica "Kobre".

Mlađi po godinama i po činu od Zorana, Goran Šejić u vojsci je šest godina i pripadnik je vojne policije, koji se obučava da za obezbeđenje najviših državnih zvaničnika.

Goran kaže da je vojska u jednom periodu izgubila na ugledu i da se zbog toga danas sve manje momaka prijavljuje za posao vojnika i odaziva pozivima za odluženje vojnog roka.

"Pa ja mislim da ti mladi momci ne bi trebali da izbegavaju vosjku, već da se masovnije prijavljuju. Evo kako vidimo stanje u vojsci srbije se popravlja, povećaće nam i plate", kaže Goran Šejić, vodnik vojne policije.

Najstariji Zoran je i najniži Šejić, odnosno, visina kod braće je obrnuto proporcionalna godinama. Najmlađi, u šali, kaže da je to zbog toga što je u kući ostajalo više hrane kako je koji brat odlazio za Beograd, a pošto je on poslednji napustio porodicu, logično, najviše je i napredovao.

Inače, Šejići su su veoma bliski, a posebno su vezani najstariji i najmlađi brat.

"Mene je najstariji brat dok sam bio beba čuvao svaki dan dok su roditelji bili na selu", govori Ivan Šejić, desetar vojne policije.

Da su uniforma i muška deca tradicija u porodici Šejić svedoči i činjenica da su i deda i pradeda nosili vojnička odela.

Najstariji od braće, Zoran, ima dva sina i kako kaže spremaće ih da budu vojnici.

Goran čeka sina, a najmlađi se još uvek, kada ima slobodno vreme, provodi u glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: