"Neizvesnost destabilizuje region"

Frank-Valter Štajnmajer izjavio da je potrebno uraditi nešto po pitanju Kosova jer neizvesnost može destabilizovati region.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.12.2007.

08:42

Default images

"Nakon što, uprkos dodatnom vremenu za pregovore, nije došlo do sporazumnog rešenja o statusu Kosova, rešenje ne može biti ni da se ništa ne uradi. I trajna neizvesnost može destabilizovati jedan region", rekao je šef nemačke diplomatije u intervjuu za praznični trobroj "Blica".

Štajnmajer je zato ukazao da je sada "zajednički zadatak da se spreči izbijanje novog nasilja i obezbedi stabilnost, a to izričito važi i za Srbiju".

Ističući da "niko ne žali više nego on što nije bilo moguće približiti stavove Beograda i Prištine o Kosovu", Štajnmajer je rekao i da bi "sporazumno rešenje bilo najodrživije rešenje".

"Rešenje statusa Kosova je pre svega evropsko pitanje. Želimo da u regionu zapadnog Balkana postignemo - što je za najveći deo Evrope, Evropsku uniju, već postignuto - mir, stabilnost i blagostanje", rekao je šef nemačke diplomatije.

Povodom protivljenja Srbije slanju misije EU na Kosovo bez nove rezolucije Saveta bezbednosti, Štajnmajer je rekao da Vlada Srbije, u interesu kosovskih Srba, "u suštini, ne bi trebalo da odbije takvu misiju" zato što će ona raditi na izgradnji struktura vladavine prava, od čega će imati koristi i Srbi i ostali nealbanci na Kosovu.

Štajnmajer je rekao i da ne bi trebalo "mešati" dve različite stvari u vezi sa Srbijom i Kosovom.

"S jedne strane imamo proces statusa Kosova, s druge strane proces približavanja Evropskoj uniji. Evropska unija se nekoliko puta izjašnjavala da budućnost Srbije vidi u Evropi", rekao je nemački ministar.

On je dodao da brzina kojom će se odvijati proces približavanja najviše zavisi od Srbije.

Koštunica: Mnoge države će slediti stav Rusije

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da će mnoge države slediti politiku Rusije i u slučaju unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova Srbiju priznavati u njenim međunarodno priznatim granicama.

"Srbija je stara evropska država i bila je država mnogo, mnogo pre velikog broja sadašnjih država članica EU. Samom geografijom predodređeno je da Srbija pripada Evropi i mi smo, u suštinskom smislu, uvek bili i uvek ćemo biti evropska država", rekao je Koštunica u intervjuu za praznični broj lista "Press".

Prema Koštuničinim rečima, Srbija će umeti da ceni i da pamti podršku Rusije i njeno principijelno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava u procesu određivanja budućeg statusa Kosova.

"Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN, ima posebnu odgovornost za očuvanje međunarodnog poretka i, samim tim, za očuvanje mira i stabilnosti u svetu. U toku pregovaračkog procesa, Srbija i Rusija su usaglasile zajedničku principijelnu politiku, koja se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i važećih međunarodnih dokumenata", podsetio je premijer Koštunica.

"Smatram da je od najveće važnosti što je Rusija izričito saopštila da je svaka jednostrana nezavisnost protivpravni akt i da je jasno da u tom slučaju Rusija priznaje Srbiju u njenim današnjim međunarodno priznatim granicama. Veliki broj zemalja će slediti ovakav stav Rusije", rekao je Koštunica.

Samardžić: Misija EU na Kosovu bi poništila Sporazum

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je danas da bi upućivanje misije Evropske unije u južnu pokrajinu "poništilo parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" Srbije Evropskoj uniji.

Samardžić smatra da je misija EU protivpravna i da bi njeno upućivanje na Kosovo onemogućilo potpisivanje i sprovođenje Sporazuma.

"Parafirani Sporazum je zasnovan na izričitom potvrđivanju principa Povelje UN, Završnog helsinškog akta i Rezolucije 1244. EU, kao ugovorna strana, mora poštovati sve odredbe ovog sporazuma", izjavio je Samardžić.

Ministar je istakao da bi slanje te misije predstavljao "protivpravan i nelegalan akt", jer je misija EU predviđena u "odbačenom Ahtisarijevom planu i ona direktno predstavlja prvi korak u ostvarivanju plana o nezavisnom Kosovu".

Samardžić je podsetio da je Savet bezbednosti u julu ove godine razmatrao, a potom odbacio nacrt rezolucije koja je trebalo da odobri slanje misije EU na Kosovo.

"Zato, ukoliko bi EU odlučila da, suprotno Savetu bezbednosti, pošalje svoju misiju za izgradnju nezavisnosti Pokrajine, to bi značilo najgrublje kršenje važeće Rezolucije 1244 i Povelje UN", ocenio je Samardžić.

Nikolić: Zalažem se za novu rezoluciju o Kosovu

Tomislav Nikolić je rekao da se zalaže za novu skupštinsku rezoluciju o Kosovu, koja bi bila konkretnija, i dodao da - ukoliko bi se na Kosmetu ponovili albanski neredi kao što su bili 17. marta 2004. godine - "za to Srbija mora da bude spremna".

U intervjuu prazničnom broju "Glasa javnosti", koji je objavljen pod naslovom "Naredio bih upotrebu vojske na Kosmetu", na pitanje šta bi u takvim okolnostima uradio da je predsednik Srbije, Nikolić je odgovorio da "mi sada tamo imamo vojsku".

"To je vojska UN, čiji je zadatak da zaštiti sve stanovništvo", rekao je Nikolić i dodao da "oni to mogu da urade, a - ako ne mogu - onda treba da pozovu nas."

Na pitanje da li bi naredio upotrebu vojske ako Kfor i UNMIK ne budu adekvatno odgovorili, Nikolić je rekao da bi o tome trebalo da se dogovorimo svi u Srbiji, ali da misli da "bismo morali da uđemo na svoju teritoriju".

"Ipak, u Kforu i UNMIK-u su civilizovani ljudi, neće oni tek tako gledati na ubistva i pljačku i treba ih unapred navesti da kažu kako će reagovati. Dakle, mi u svakom slučaju intervenišemo, ako bude neophodno, ali u tom slučaju, NATO treba reći - ne ulazimo zbog vas, ne da bismo pucali na vas, već da zaštitimo svoje ljude", dodao je Nikolić.

Upitan da li ostaje pri obećanju da će napustiti politiku ako izgubi i u četvrtom pokušaju da postane predsednik Srbije, Nikolić je odgovorio da ga "niko to više ne pita, jer je očigledno da će pobediti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: